Çocuk eğitiminde örnek: William Smith

Eğitim almak, yüksek öğrenim görmek mutlaka çok yararlı, ama İngiltere’de köylerde yetişip de sonradan ülkenin yararına pek çok faydalı işler yapan dünyaya örnek olan çok sayıda ünlü kişi vardır.


Üzerinde yaşadığımız dünya farklı yerlere taşınmış olsa da değişen bir şey yok. Gençlerimiz için kapılarımızı her zaman açık tutmalı onlara fırsat yaratmalıyız. Bu gün değil, ama yarın belki akılları başlarına gelecek, zekalarını ve enerjilerini doğru yerlere kullanacaklardır, önemli olan neye ilgi duyduklarını bulup, onlara bir hedef belirlemelerini sağlamak.


Bu öykü haylaz ve tembel; üstelik de yaşama şanssız başlayan, İngiliz köylü çocuğu William Smith’in öyküsü…


Oxfordshire’deki Churchill kasabasında 1769 da doğdu. Ailesi köylüydü. Çok küçükken babasız kalan Smith oradaki köy okuluna devam etti. Tembeldi, haylazdı. Yine de amcası, annesinin bir başkasıyla evlenmesinden sonra ona sahip çıktı. Arazi ölçmeye meraklı olduğu başka tarlalardan taşları toplayıp getirmesiyle anlaşıldı. Çocuğun inanılmaz bir zekası vardı.


Her kötü çalışan beyin doğru bir yerlere yönlendirilebilirdi. Topoğraf müh. Yardımcılığına kadar yükseldi. Doğanın içinde büyüdüğünden jeologları hayrete düşürecek kadar bilgi ve deneyim sahibiydi. Yorumlar yapıyor, tetkiklerle toprak tabakalarını inceliyordu. Toprağın üstüne bakıp, altında neler olabileceğini sayıyordu. Fosilleri en iyi şekilde sınıflayabiliyordu.


William Smith, yani o haylaz tembel çocuk senede on bin milden fazla seyahat yaptı. Bir arkadaşıyla Woburn’daki tebeşir kayalarını gezerken çatlak toprakları gördü, hemen bilgisini ortaya koydu; orada köpek balığı dişleri bulabileceğini söyledi. Gerçekten de o gün orada birden fazla köpek balığı dişi buldular. Başka biri için imkansız olan bir durumdu bu.


Geological Society müzesine gittiğinizde Smith’in haritalarını görebilirsiniz. İngiltere’nin ilk Jeoloji haritalarındandır. Ayni haritalar dünyaya örnek olacak düzeyde değerlendirildi. O günlerde hiç kimse Smith’in Wollaston madalyası sahibi olacağını söyleyemezdi, madalyaya sahip oldu.


YAZARIN DİĞER ÇALIŞMALARI İÇİN: www.filiztosyali.com

678510cookie-checkÇocuk eğitiminde örnek: William Smith

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.