Çocuklarda cep telefonu çok tehlikeli

Araştırmayı yürüten uzmanlardan biri, hastalığın gelecekte bugünkü gençler için bir “salgın” riski oluşturabileceği uyarısında bulundu.


 İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Independent’in haberine göre, Avrupa Parlamentosu AB üye ülkelerinde cep telefonları, telsiz telefonlar, Wi-fi ve benzer cihazların yaydığı radyasyon oranlarına, çocukların ve gençlerin özellikle hassas oldukları gerekçesiyle daha ileri kısıtlamalar getirilmesi için karar üretti.


Habere göre çocuklar ve gençler, beyin ve sinir sistemleri gelişimlerini tamamlamadığı için daha büyü bir risk altında bulunuyor.


Gençlerin ve özellikle çocukların kafaları daha küçük ve kafatasları da daha ince olmasından dolayı radyasyon beyinlerinin derinliğine kadar inebiliyor.
 Araştırma İsveç’in Orebro bölgesindeki Tıp Üniversitesi’nde Prof. Lennart Hardell başkanlığında yürütüldü.


Araştırmanın, radyasyonun kansere neden olduğu riski üzerinde yürütülen en kapsamlı çalışma olduğu kaydedildi.


Araştırma sonuçları bu ay ilk kez uluslararası düzeyde cep telefonu ve sağlık hakkında düzenlenen bir konferansta açıklandı.


Radyasyon araştırma vakfında yer alan konferansta konuşan Prof. Hardell, 20 yaşın altında cep telefonu kullanmaya başlayanların sinir sistemi kaynaklı, beyin veya omurilik tümörü olan “gliyom” hastalığına yakalanma olasılığının 5 kattan daha fazla olduğunu kaydetti. Hardell, evlerde bulunan telsiz telefonları kullanan çocukların da söz konusu hastalığa yakalanma olasılığının ise 4 kat daha fazla olduğunu vurguladı.


Profesör, genç yaşta cep telefonu kullanmaya başlayanlarda ayrıca sağırlığa da yol açabilecek işitme siniri tümörü yani “akustik nüroma” geçirme şansının da 5 kat daha fazla olduğunu ifade etti.


Raporda, cep telefonu kullanmaya 20’li yaşlarında başlayanlarda ise “gliyom” hastalığına yakalanma şansının yüzde 50, “akustik nüroma” hastalığına yakalanma şansının ise iki kat daha fazla olduğu belirtildi.


Profesör Hardell gazeteye yaptığı açıklamada, “Bu bir uyarı işaretidir. Önlemler almalıyız” dedi.


Hardell, 12 yaş altı çocukların acil durumlar dışında cep telefonu kullanmamasını, gençlerin ise kulaklık kullanması veya mesaj yazmaya özen göstermesi gerektiğini söyledi.
Habere göre yirmili yaşlarda beyin gelişimini tamamladığı için riskler de azalıyor. Çocuk ve gençlerin üzerinde yaptığı etkinin araştırma sonuçlarında ortaya çıkan rakamlardan daha büyük olabileceğini de belirten Profesör Hardell, çünkü araştırmanın uzun yıllar cep telefonu kullanımından doğabilecek sonuçları incelemediğini kaydetti.


Haberde, bazı kanser türlerinin gelişmesinin onlarca yıl alabileceği, bunun de cep telefonlarının piyasaya çıktığı zamandan günümüze kadar geçen süreden daha uzun olduğu belirtildi.


Araştırma 10 yıldan uzun süre cep telefonu kullananların “gliyom” veya “akustik nüroma” hastalıklarına yakalanma olasılığının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor, ancak Profesör Hardell, cep telefonu kullanımına genç yaşlarda başlayanlar üzerinde, uzun zaman kullanımın nasıl bir etki yapacağı üzerinde bir fikir üretmek için yeterli bilgi bulunmadığını söyledi.

1066920cookie-checkÇocuklarda cep telefonu çok tehlikeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.