Okumanın Kadınca Hâlleri

Edmonton’da, yaza ait iki ay boyunca, 20 Dolara bilet alan bir kitap meraklısı tiyatro koltuğuna oturup sahnede çırılçıplak bir kadının okuduğu masal, hikâye, romandan bir parça yahut şiirlerle vakit geçirebilirdi…
Ben kaçırdım!

Kanada’nın Alberta’sında yaza sıcak girildi, ardından kuraklık bile yaşandı.

Kışın sekiz ay karlı Alberta, hem yaz sıcağından hem de kadınların soyunup dökünmesinden buram buram terledi.

Bu sıcağa kar mı dayanır, denilse yeridir; yaza, çıplak kadınların kitap okuduğu haberiyle girdik.

Haziran, Temmuz aylarında Edmonton’daki çeşitli tiyatro salonları, kimi kültür-sanat kuruluşlarının toplantı odalarında, ¨Birisi kitap okusun da ben dinleyeyim,¨ diyen kitap tiryakileri toparlandı.

Bilet kesen gişedeki görevli hanımla konuşuyoruz, ¨Erkeklerin bu kadar kitap okununca dinlemeye meraklı olduğunu bilmezdim!¨ diyor. Demek, erkekler, müşteri istatistiğinde parabol eğrinin tepe noktasına varmıştır.

Erkeklerin yanı sıra, delikanlıların rakibesi lezbiyen hanımlar da müşteri olmuşmuş; dedikoducular anlatıyor.

Zira Edmonton’daki iki ay süren etkinliğin ana teması, çırılçıplak veya mahrem yerlerini azıcık örter gibi kalmış anadan doğma kadın okuyucuların topluluğa kitap okumasıdır.

Naked Girls Reading, [Cıbıl Kızlar Okuyor] başlıklı okumayı sevdiren bu etkinliğe gönüllü katılıp Havva Anamız gibi sahneye çıkmış Forbsie Flare, sorunca, anlatıyor:

¨Sahnede çıplak olmaktan üşürüm zannetmiştim, ama baktım ki seyirci karşısında şakır şakır terliyorum. Kolay değilmiş, onca insanın arasında üryan durup kitap okuması…¨

Çıplak okuma seanslarına ilginin artışı sadece kitap okuyanların güzel, alımlı, Afrodit gibi kızlar olması değildir; bu etkinliklerden toplanacak gelirin bir kısmının tecavüze uğrayan kadınlara yardım için kurulmuş bir fona aktarılmasıdır.

Demek ki, tecavüze ve saldırıya uğrayanlar için bir anlamda tersine tepki gösteriliyor, çıplak kalınıp kitap okunuyordu.

Ne gâm! Göz banyosu yapmaya girenler sayesinde, iki ay boyunca Edmonton’da bayağı para toplandı.

Kızlar şehir şehir dolaşacak değil ya; gezici kumpanya mı bu!

Gidilecek öteki şehirlerde, nasılsa soyunup poz vererek kitap okuyacak başkaları bulunacaktır.

Zira bu projeyi 2009’da ABD’nin Şikago şehrinde başlatan karı-koca çiftin, bu iyiliklerinden dolayı adları kültür tarihine yazılacaktır, amacı gidilen şehirde yerel kızlarla iş yapmaktır.

M. L’amour adlı meşhur dans, gösteri, stiptiz sanatçısı kadınla, eşi Mr.F.Vivid projeyi başlattıklarında her şehirden mutlaka bedenini kitap okumak için sergileyecek birisini bulmak amacındaydılar.

Yanılmadılar…

Son 6 yılda İngiltere dahil olmak üzere ABD ve Kanada’da gidilen her şehirde, misal ki, ¨Tolstoy’un Savaş ve Barış’ını acaba memelerim açık ama külodum üzerimde okuyabilir miyim?¨ diye tedbiri elden bırakmayan kadınların başvurusuyla karşılaştılar.

Cevap açıktır: ¨Hayır! Tamamen çıplak olmanız gerekiyor, okuma etkisini artırmak için renk, kostüm, ışık, dekor gibi şeyleri okunacak kitaba göre biz ayarlarız!…¨

Yediveren Gülü gibi güneşi görür görmez açılıp saçılan kızların bereketli görüntülerini görmek bize müyesser olmadı; hemen kıskanmayınız.

O tarihlerde Kanada dışındaydım, Portekiz’de Fado dinliyordum, çok lazımmış gibi…

Bir dahaki sefere NGR-ÇıplakKitapOkuyanKızlar, ABD ve Kanada turnesine çıkarsa, 20 değil, sizin için ve gazetecilik adına 25 dolara kıyacağım.

*** ***

Refik Halid’in dediğince, ¨Erkeği mesut ya da dünyayı ona zindân etmek için pek işlek zekâsı olan kadınların,¨ kitap okumaya duydukları merak, evvel eski bilinen şeydir.

Öyle ki, kadın ve kitap, ünlü ressamlara ilham vermiş, birçok birbirinden kıymetli tablo ortaya çıkmıştır.

Kitap okuyan adam tablosu görmedik ama arşivimizde sayısı iki düzineyi geçen kitap okuyan kadın eseri vardır. İşte onlardan birisini burada Okurumuza takdim edelim ki, boşa konuşmuş olmayalım.

Fransız Fauvist ressamlardan Albert Marquet‘in 1903 tarihli ünlü resmi, ‘Şömine Önünde ve Ayakta Kitap Okuyan Çıplak’ adlı resmi kitabın içine dalmış, dünyadan habersiz, hatta çıplaklığını dahi unutmuş bir kadını sergiler.

Bu yetmediyse, o zaman daha eskiye gitmeden, çağdaş bir ressama yer verelim: Rus asıllı Avusturya vatandaşı kadın ressam Ekaterina Mortensen‘in 2005 yılında yapılmış, daha boyası taze ve kurumamış bulunan şu tablosu yazıyı noktalasın ve biz de müsaadenizi isteyelim.

1574940cookie-checkOkumanın Kadınca Hâlleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.