Okyanus dibine demir gübresi atılacak

Kanada’dan 300 km.kadar uzak olan Haida Gwaii adası açıklarında Okyanus tabanına serpilecek demir cevheriyle deniz planktonlarının tekrar canlanacağı, böylece bu planktonlarla beslenen somon balıklarının da yeniden çoğalacağı umut edilirken, çevreciler ve bazı bilim adamları projeye şiddetle karşı çıktı.

Haida Salmon Restoration Corp, olarak bilinen bir denizcilik, balıkçılık şirketinin 2 buçuk milyon Kanada Dolarına malolacak projesi belirsizlik nedeniyle tepki çekti. Bununla beraber tam anlaşılamayan proje ve sonuçları birçok kesim tarafından farklı farklı yorumlanırken, Haida Salmon şirketi başkanı John Disney’in, Okyanus tabanına serpilecek 100 ton demir tozunun gübre vazifesi görüp Pasifik’te azalan mikro-organizmaların/Planktonların yeniden çoğalması için gereken kimyevî ortamı sağlayacak diye görüş bildirmesi tatmin edici bulunmadı.

Öte yandan Kaliforniya Üniversitesi başta olmak üzere Pasifik’te deneyler yapan ABD ve Kanada üniversitelerindeki tanınmış kürsü sahibi hocalara bakılırsa, 100 ton demir somon balığı yataklarındaki tekhücreli plankton canlılarını çoğaltıp somon balığı nüfusunu artırırken, doğadaki başka dengeleri bozacak görünüyordu.

Tartışma bu noktada hararetle sürüyor. Bununla beraber konu üzerine, ne Kanada ve ne de uluslararası sulara müdahale hakkı bulunan ABD gibi tarafların hükümetlerinden resmî bir açıklama henüz duyulmadı.

1543520cookie-checkOkyanus dibine demir gübresi atılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.