Olaylar kültürel tacizinin yansıması

İngiltere’nin ciddi pazar gazetelerinden The Observer’e yazan İngiltere Irk Eşitliği Komisyonu Başkanı Trevor Phillips, Fransa’da yaşananların tüm Avrupa için ciddi bir uyarı niteliği taşıdığını belirtti.

Phillips, olayların, polisten kaçan iki Kuzey Afrika göçmeni gencin ölümüyle başladığını anımsatarak “Bu çocuklar, aslında Fransa’nın gettolaşmış banliyölerinde polisin siyahlara ve Araplara yönelik rutin tacizinden kaçıyorlardı” yorumunu yaptı.

“Banliyölerde ateşe verilen arabalar, şimdiye kadar beyaz olmayan Fransızların yaşadığı gerçekleri gizleyen özgürlük, eşitlik ve kardeşlik büyüsünün bozulmasını simgeliyor” diyen yazar, söz konusu gerçekliği, baskı, ayrımcılık ve toplumsal tecrit olarak niteledi.

Phillips bunun sadece Fransa’ya özgü bir sorun olmadığını, özgürlükler ülkesi Hollanda’da Müslümanlar’a yönelik baskıların arttığını, Hıristiyan muhafazakarların ve laik liberallerin, beyazların ve siyahların ayrı okullara gönderilmesi önerisini gündeme getirdiklerini belirtti.

Phillips, Observer’daki yazısında daha iyi yaşam koşulları ve iş imkanlarının bu sorunu çözmeye yeterli olmayacağına dikkat çekerek geçtiğimiz aylarda New Orleans’ı vuran Katrina kasırgasında spor salonlarına sığınan siyahların çaresizliğe terk edildiklerini örnek verdi.

Phillips ABD Kongresi’nde sadece bir siyah senatör bulunduğunu, İngiltere’de etnik azınlıkların 60 milletvekili çıkarmaları gerekirken 15 sandalyeyle yetindiklerini vurgulayarak, etnik grupların yönetim kademelerinde yeterince temsil edilmediğini belirtti.  Phillips, kültürel, sosyal ve ekonomik entegrasyonun sağlanamamasından kaynaklanan bu sorunun çözümünün siyasetçilerin elinde olduğunun altını çizdi.

İLGİLİ KÖŞE: FRANSA’DAN… MUSTAFA PEKÖZ / Banliyölerde başkaldırı…

1117650cookie-checkOlaylar kültürel tacizinin yansıması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.