'Olimpiyatların Çinlilere bedeli pahalı'

The Guardian'ın Pekin Olimpiyatları'yla ilgili ve 'İnsan Hakları Oyunları' başlığını aktardığı haberde şu yorumu yaptı:

"Yüzbinlerce göçmen inşaat işçisi başkent sokaklarından zorla köylere gönderildi. Sokaklar tüm 'istenmeyenler'den yani çöp toplayıcıları, dilenciler, fahişeler, imza toplayanlardan temizlendi. İnsan hakları ve hukuk savunucularının tamamı kilit altına alındı ve eylemciler hapse atıldı. Yüzbinlerce kent sakini zorla sürüldü, evleri yıkıldı. Daha önce olimpiyatların düzenlendiği bütün kentlerde 'istenmeyenler' sokaklardan kayboldu ama büyük olasılıkla bu ölçüde değil. Bu insanlar, bugün televizyon ekranlarımızda göreceğimiz cümbüş için ağır bir bedel ödedi."

40 MİLYAR DOLAR HARCADILAR

Yedi yıl süren planlamanın eseri olan Oyunlar için 40 milyar dolarlık rekor bir harcama yapıldı. Çin açılış için yapılan provaları aylardır büyük bir gizlilik içinde sürdürüyordu. Törendeki gösterilerde yaklaşık 10 bin kişi yer aldı. Törende 30 bine yakın da havai fişek kullanıldı.

Tören için film yönetmeni Zhang Yimou'ya beş bin yıllık Çin tarihini simgeleyecek bir gösteri sipariş edildi. Özel ışıklı giysiler içindeki dansçılar, sahadaki hareketleriyle Çin tarihi ve kültüründen çeşitli kesitleri temsil eden tablolar oluşturdular. Ardından oyunlara katılan 204 kafilenin geçidi başladı. Bunlar arasında oyunlara Çin Taipei'si adıyla katılan Tayvan gibi, hukuken BM nezdinde tanınmayan ülkeler de bulunuyor. Geçit Çin alfabesine göre düzenlendiği için Türkiye dördüncü sırada yer aldı.

80 ÜLKE DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANI KATILDI

Tören kafilelerin geçidi ardından, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge ve Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao oyunların resmen başladığını ilan etti. Pekin'in Olimpiyatlar için özel olarak inşa ettiği ve sıradışı şekli dolayısıyla "Kuş Yuvası" adı takılan stadyumda düzenlenen töreni buradaki 90 bin izleyicinin yanı sıra, dünya genelinde bir milyar kişinin de ekranlarından izlediği tahmin ediliyor. Açılışa 80 kadar ülkenin devlet ve hükümet başkanları da katıldı.

1176060cookie-check'Olimpiyatların Çinlilere bedeli pahalı'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.