Oğlum okusun adam olsun

Geçmiş yıllarda: “Oğlum okusun adam olsun” anlayışı çok yaygındı. Çünkü okul bitiren bir şekilde ve bilhassa kamuda iş bulabiliyordu. Adam olmak ta iş sahibi olmakla eşdeğer sayılırdı.


Sonraki yıllarda devlet ekonomiden çekilmeye başladıkça diploma artık iş garantisi olmaktan çıktı.



Yine yıllar önce “ne iş olsa yaparım abi” düşüncesiyle iş aranıyordu. Gençler okuyup seviye yükseldikçe işverenler de artık daha seçici olmaya başladı.



Mesela, bir dönem daktilo yazabilmek işe girmeyi kolaylaştırırken daha sonra on parmak daktilo yazabilenler arandı. Sonraki yıllarda bilgisayar bilmek geçerliyken daha sonra buna yabancı dil eklendi.


Şimdi ise iş ararken: “bilgisayar, yabancı dil bilmek” yetmiyor. İşverenler gençlere şunu söylüyorlar: “senin bildiklerinden bizde çok var. Senin farkın varsa işi alalım.”



Gençlerin işi çok zor diyebilirsiniz. Fakat kolay ne kaldı ki?


Artık sadece diploma iş demek değildir. Gençler iş dünyası konusunda bilgi edinmelidir. Okulda öğrendiklerinin yanı sıra kendisini daha iyi yetiştirmek zorundadır. Okurken stajlara önem vermeli, kendi branşlarıyla ilgili kurslara girip belge almalıdır. Okulda öğrendikleriyle yetinenler iş bulmakta zorlanacaktır. Yeni gelişmeleri takip etmek ve öğrenmek gereklidir. Artık işinde uzman kişiler aranıyor. 



İşverenler; isteneni aynen yapacak gençleri değil, problemlere çözüm bulabilecek, ufku geniş, fikir üretebilenleri arıyor.



Araştırmalar, ş arama sürecinde gençlerin yüzde 78’i hazırlık desteği almadığını söylüyor. Gençlerin iş arama sürecinde kendilerini yalnız hissettikleri, danışıp destek alabilecek yeterlilikte kaynaklara sahip olmadıkları görülüyor. Bunun da gençleri daha hızlı işsizlik psikolojisine soktuğu iddia ediliyor.



Gençler, artık ömür boyu iş garantisi olmadığını unutmamalıdırlar.



Türkiye’de işsizlik oranı ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır. Eylül ayında işsizlik yüzde 9.3 olarak gerçekleşti. Geçen senenin aynı ayında ise bu rakam yüzde 9.1 seviyesindeydi. Artık ekmek kazanmak her zamankinden daha zordur.



“Oğlum okusun adam olsun” tamam ama okul bitirenlerin ayakları yere basmalıdır. Çünkü okulu bitirdikten hemen sonra bir firmada genel müdürlük işi arayanları biliyorum.



Gençler kendilerini ispat etmeden ve aranan kişi olmadan işinde yükselemeyeceğini unutmamalıdır.



Şirketler sadece bilgiye iyi para veriyor. 
 
 
[email protected]

712980cookie-checkOğlum okusun adam olsun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.