On binler Kremlin’e meydan okudu

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in yandaşlarından biri olan Kudrin, bugün Moskova’nın merkezinde toplanan onbinlerce kişi tarafından ıslıklarla karşılandı ve yuhalandı. Kudrin, “Diyalog için bir platform oluşturulması gerekir. Yoksa devrim olur ve barışçı bir geçiş sağlamak için şu anda elimizde bulunan fırsatı kaçırırız.” dedi.

Rusya seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını savunarak sonuçları protesto eden binlerce kişi bugün Moskova’nın merkezinde toplandı. Isının sıfırın altında olduğu bir günde Kremlin’in birkaç kilometre ötesindeki Sakharov Bulvarı’nda büyük bir gösterici kitlesi bir araya geldi.

Rusya İçişleri Bakanlığı, muhalefet liderlerinin konuşmalar yaptığı gösteriye, en az 28 bin kişinin katıldığını bildirdi. Protesto eylemini düzenleyenlerse, 120 bin kişinin toplandığını belirtiyor. Göstericilerin elinde beyaz balonlar ve “Özgür Seçimler İçin” yazılı pankartlar göze çarptı.

Başbakan Putin’in yakınlarda bir televizyonda yaptığı konuşmada muhaliflerin yakalarına taktığı beyaz kurdeleyi prezervatife benzetmesi, bugünkü gösterilerde hiciv malzemesi oldu.

Mitingde ilk söz alan ve müzik konusundaki gazete yazılarıyla tanınan Artyom Troitsky, mitinge prezervatifi temsil eden bir giysiyle katıldı.

‘İktidar kimde?’

Moskova’daki gösteride konuşan, tanınmış Kremlin karşıtı blogcu Alexei Navalni’nin “Ruslar bundan böyle yolsuzluklara hoşgörü göstermeyecek” şeklindeki sözleri büyük alkış aldı.

Navalni, “Şu anda burada Kremlin’i ve hükümet binasını ele geçirmeye yetecek sayıda insan görüyorum. Ama biz barışçı insanlarız. Bunu henüz yapmayacağız!” dedi. Navalni’nin “Burada iktidar kimde?” şeklindeki sorusuna, kalabalıklar, “Bizde!” diye bağırarak yanıt verdi.

Alexei Navalni, bundan sonra yapılacak protesto gösterisine bir milyon kişinin katılacağını taahhüt etti.

Navalni 10 Aralık’ta başkentte düzenlenen bir önceki gösteri ardından hapse atılmış, daha sonra salıverilmişti.

Gün içersinde Moskova belediyesinin göstericilere çay ve sıcak yemek dağıttığı belirtiliyor.

Başkentte sıkı güvenlik önlemleri alındığı gözlendi; onbinlerce göstercinin toplandığı Sakharov Bulvarı boyunca onlarca otobüsle özel birlikler görevlendirildi.

Dün Moskova’nın dışındaki kentlerde de protesto eylemleri düzenlendi. Ülkenin doğu ucundaki Vladivostok kentinde de çok büyük bir protesto eylemi yapıldı. Vladivostok’taki gösteride Başbakan Putin’in yargılanmasını talep eden posterler göze çarptı. Yerel milletvekili Artyom Samsonov da seçim sonuçlarının iptal edilmesini istedi.

Renkli konuşmacı listesi

Bugün konuşma yapması planlanan 22 kişi arasında cumhurbaşkanlığı seçiminde Putin’e karşı adaylığını koyacak olan Mihail Prokhorov ile eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçof da vardı. Ancak Prokhorov, cumhurbaşkanlığı seçimi adaylarının konuşma yapmaması gerektiğini öğrendiğini söyleyerek, izleyiciler arasında kalmayı yeğledi.

80 Yaşındaki eski lider Gorbaçov da, sonuçta mitinge gelmedi ancak bir destek mesajı yolladı.

Siyasetçilerin yanısıra, gösterinin konuşmacıları arasında, video mesajıyla katılan rockçı Yuri Şevçuk, dedektif romanları yazarı Boris Akunin, Urallar’da uyuşturucuyla mücadele kampanyasının lideri Yevgeni Royzman ve mizahçı Viktor Şenderoviç de bulunuyordu.

Şevçuk, protestoculara, “onurlu davranmaları ve yetkililere karşı nefret yarışına girmemeleri” çağrısında bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev bu hafta siyasi reformlar yapılacağını açıklamıştı ama muhaliflerin pek çoğu açıklamaları yetersiz buldu.

Başbakan Vladimir Putin’in partisinin, oy payını çok daha azaltmış olsa da, sonuçta galip çıktığı seçimlerin, yeniden düzenlenmesi isteniyor. (BBC)

1324000cookie-checkOn binler Kremlin’e meydan okudu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.