Öncelik gruplarından aşı yaptırmayan 2 milyona çağrı

Birleşik Krallık genelinde nüfusun yaklaşık beşte birine koronavirüs aşısının ilk dozu yapıldı. Başbakan Boris Johnson, davet alıp henüz aşı yaptırmaya gitmeyen kişilere seslenerek, bu hafta aşı olmalarının herkesi korumak için önemli olduğunu söyledi.

Belirlenen öncelik gruplarından ilk dördünün aşılanmasının ardından, 50 yaşın üzerindekilerle birlikte sağlık sorunları olan kişilerin de nisan ayının sonuna kadar aşılanması hedefleniyor. Başbakanlık Ofisi’nde açıklamalarda bulunan Johnson, pazartesi gününe kadar 15 milyon kişiyi aşılama hedefine çok yaklaştıklarını belirtti.

Boris Johnson, asıl hedeflerinin belirli sayılara ulaşmak değil, normal yaşamlarımıza geri dönebilme yolunda hayat kurtarmak olduğunu ifade etti ve açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Hedeflediğimiz tarihe bir haftadan az bir süre kala Birleşik Krallık genelinde 13 milyondan biraz fazla kişinin aşı olmasıyla büyük bir aşama kaydettiğimize şüphe yok.

Böylelikle, İngiltere’deki her dört yetişkinden biri, 75 yaşın üzerindeki herkesin yüzde 90’ından fazlası ve yaşlı bakım evlerinde kalanların yüzde 90’ından fazlası aşılanmış oldu. “Buna rağmen, hala ulaşmayı ümit ettiğimiz yaklaşık iki milyon kişi daha bulunmakta. Ülke genelinde o veya bu sebeple aşı davetine gitmeyen kişiler bulunuyor. Şimdi, bu kişilerin aşı olmaya gitmesinin tam zamanı.” Başbakan Boris Johnson ayrıca, henüz aşı olmayan bakım evi çalışanlarına da seslenerek, “bu işin düzeltilmesi için işvereninizle iletişime geçin” dedi. BBC tarafından yayınlanan habere göre, yapılan araştırmalar, yaşlı bakım evlerinin yaklaşık yarısında, çalışanların yüzde 30’undan fazlasının henüz aşı olmadığını gösteriyor.

Yapılan bilgilendirmede söz alan Birleşik Krallık’ın sağlık başdanışmanı Sir Patrick Vallance ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yüksek risk grubunda olup hala aşı yaptırmamış çok sayıda kişi bulunuyor ve bunun etkilerini görebilmek için İngiltere’de kısıtlamaları kaldırma konusuna temkinli yaklaşılmalı.” BBC tarafından yayınlanan habere göre, belirlenen öncelik gruplarından ilk dördünün, 15 Şubat Pazartesi gününe kadar aşılanması hedefleniyor.

Bunlar sırasıyla; bakım evlerinde kalan yaşlılar, bakım evi çalışanları, 80 yaş ve üzerindeki kişiler, sağlık ve sosyal bakım çalışanları, 75-79 yaş arasındaki kişiler, 70-74 yaş arasındaki kişiler ve tıbbi açıdan savunmasız olarak kabul edilen 70 yaş altı kişiler olarak görülüyor. İlk dört öncelik gurubunun aşılanmasının ardındansa öncelik gruplarında bulunan diğer kişilerin nisan ayının sonuna kadar aşılanması amaçlanıyor. Bunlar sırasıyla; 65-69 yaş arasındakiler, sağlık sorunları bulunan 16-64 yaş arasındakiler, 60-64 yaş arasındakiler, 55-59 yaş arasındakiler ve 50-54 yaş arasındakiler olarak görülüyor. Bunun sonrasındaysa aşı programının tüm yetişkinleri kapsayacak şekilde genişletilmesi ve sonbahar aylarına kadar yetişkin nüfusun geri kalanının aşılanması hedefleniyor.

2492360cookie-checkÖncelik gruplarından aşı yaptırmayan 2 milyona çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.