Pamuk: İslamcılar daha demokrat

Pamuk, BBC’nin Radyo 3 kanalında yayınlanan bir programa katıldı. Programda İngiliz edebiyatçı Kenan Malik’in sorularını yanıtlayan Pamuk, bir militan ya da siyasetçi olmadığını, siyasi görüşlerini kitaplarında değil, sadece söyleşilerde aktardığını, ancak bunların da basın tarafından abartıldığını söyledi.


Türkiye’deki ‘laik-İslamcı’ ayrışmasına ilişkin görüşlerini de dile getiren Pamuk, “Türkiye’deki laiklik yanlıları Türk Silahlı Kuvvetleri’nden güç almaya çalışıyor. Ben de laiklik yanlısıyım. Ancak bu kesim demokrasiye yeterli önemi vermiyor. Son 5-10 yılda ülkeyi AB’ye taşımak isteyen ılımlı siyasi İslamcılar demokrasiye daha çok saygı gösteriyor” dedi. Pamuk, Atatürk’ü de ‘Batı ve laiklik yanlısı bir şahsiyet’ olarak tanımladı.


Pamuk, “1915 olayları ve Kürtler” ile ilgili sözlerinin geçen yıl bir Avrupa gazetesinde yer almasından sonra çıkan tartışmaları değerlendirirken de, Türkiye gibi toplumlarda aile içinde yaşananları “içeride tutma” adetinin bulunduğunu, kendisinin bu tür şeyleri yüksek sesle konuştuğu için tepki görmüş olabileceğini savundu.


Aslında edebiyatçıların geçmişte neler olduğuyla ilgilenmek gibi bir görevi olmadığını söyleyen Pamuk, “Benim için önemli olan yaşamı kitaplarıma nasıl yansıttığımdır. Kimi zaman siyasi konuşmalar yaparak başımı ağrıttım. Bu da siyasi bir gündemim olmasından kaynaklanmadı” dedi.

805090cookie-checkPamuk: İslamcılar daha demokrat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.