‘Papa dindar bekledi, ABD tüketici yaptı’

Avrupa basını ilk sayfasını Katoliklerin ruhani lideri Papa II. Jean Paul’e ayırmayı sürdüyor. Basın, Papa’nın hastalığından buyana ruhani liderin 27 yıl boyunca artı ve eksileriyle Vatikan’ın bilinmeyen yönlerini sayfalarına taşımaya çalıştı.

İngiltere’nin en çok satan gazetelerinden The Daily Telegraph, “Papa İkinci Jean Paul, komünizmden kurtulan Doğu Avrupa’nın dinsel bir canlanma yaşayacağını ummuştu. Bunun, kısa sürede Avrupa kıtasının geneline de hakim olacağını düşündü. Ancak boşluğu, ABD’den ithal edilen tüketim toplumu değerleri doldurdu” yorumunda bulundu.

The Daily Telegraph, yeni Papa’nın en büyük görevinin dine ilgisi zayıflayan kitleyi geri kazanmak olduğunu yazdı. Gazeteye göre Hristiyanlığın ağırlık merkezi Avrupa’dan Afrika’ya kayıyor.

KONDOM KARŞITLIĞI AIDS’E YARADI
İngiltere’nin ciddi gazetesi The Guardian yazarı Timothy Garton Ash, Papa’yı “İlk dünya lideri” diye tanımlayarak dünya liderleri olarak anılan Bush ve Blair gibi isimlerin, aslında sadece dünyada etkili ulusal liderler olduğunu öne sürdü.

Guardian Papa ile yorum şöyle devam etti:

“Hiç şüphe yok ki, son çeyrek yüzyılın en büyük siyasi aktörüydü. 1978’de Papa seçilmesinden, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasına kadarki sürece etkisi tartışılmaz. Komünizmin sona ermesinde birincil rol oynadı. Papa İkinci Jean Paul olmasaydı, 1980’de memleketi Polonya’da ortaya çıkan Dayanışma Hareketi olmazdı. Dayanışma Hareketi olmasa, Gorbaçov yönetiminin Doğu Avrupa politikası değişmezdi. Bu değişim olmasa, 1989’un kadife devrimleri gerçekleşmezdi.

Ayrıca, kapitalist sistemlerde demokrasinin gelişimi için mücadele etti. Ancak belki de en büyük katkısı, üçüncü dünya ülkelerine oldu. Günde 2 doların altında gelirle yaşamaya çalışan ve dünya nüfusunu yarısını oluşturan insanların sözcüsü oldu.”

Yazar Papa’nın eksilerini de şöyle anlattı:

 “Katolik Kilisesi’nin sosyal konulardaki muhafazakar tutumunu devam ettirerek, refom umutlarını söndürdü. Soykırım ile bir tuttuğu kürtaja yönelik muhalefeti, papazların evlenmesi, eşcinsellerin hakları, kadının statüsü, doğum kontrolü ve kök hücre araştırmalarına karşı tutumunun birçok Katoliği küstürdü. HIV virüsünün yayılmasının engellenmesinde, kondom kullanılmasına karşıydı. Papa gibi, gelişmekte olan ülkelerdeki etkisi son derece büyük olan bir kişinin bu tutumunun, milyonlarca insanın ölümüne zemin hazırladığı savunuldu.”

YENİ PAPAYA ERKEKLİK KONTROLU
The Independent de, Katolik Kilisesi’nin kamu oyuna yansımayan ve unutulmaya yüz tutmuş anlatarak, pek çok geleneğin de gizlilik nedeniyle bilinmediğini öne sürdü.

Gazete, bu geleneklerden çıkardığı sorular şöyle:
– Vatikan görevlisi Cardinal Somalo, Papa’nın öldüğünden emin olmak için, gerçek ismi olan Karol’u tekrarlayarak, kafasına gümüş bir çekiçle üç kere dokundu mu?
– Yeni seçilen Papa’nın, oturağında delik olan özel sandalyeye oturtularak testislere dokunarak erkeklik kontoru yapılacak mı?

Öte yandan İngiltere Başbakanı Tony Blair Mayıs’ın ilk haftası yapılamsı beklenen seçimler için partisinin seçim kampanyasını Papa’ya saygı gereği cenaze sonrasına ertelediğini açıkladı.

 

1102570cookie-check‘Papa dindar bekledi, ABD tüketici yaptı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.