Papadopulos, Straw’u kabul etmedi

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye’nin dün yaptığı Kıbrıs girişiminin ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyledi. Straw, adaya ziyaretinde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderlerle ayrı ayrı görüştükten sonra yaptığı açıklamada “Çıkmazın kimseye faydası yok,” diye konuştu. “Şu anki durum Kıbrıs için kötüdür, Doğu Akdeniz için kötüdür, AB için kötüdür” dedi.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün dün önerdiği eylem planı, Türkiye’nin liman ve havaalanlarını Rumlara açması karşılığında Kıbrıslı Türkler’in ekonomik izolasyonuna son verilmesini öngörüyordu. Türkiye’nin liman ve havaalanları konusunda AB’ye zaten söz vermiş olduğunu hatırlatan Rum yönetimi ise girişimi “ciddiye almadığını” bildirmişti.


“TÜRKİYE’NİN ADIMIYLA EŞ ZAMANLI”


Kıbrıslı Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, Straw’un ziyaretinin Türkiye’nin açıklamalarıyla aynı günlere rastlamasını şüpheyle karşıladıklarını da söyledi. Ayrıca İngiliz bakanın, Kıbrıslı Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı bugün makamında ziyaret etmesine de tepki gösteren Papadopulos, Straw’la görüşmesini iptal etti.


RUM PROTESTOCULAR


Jack Straw sabah saatlerinde gittiği güneyde Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu’yla görüştü. Yakovu’nun konutu önünde toplanan 120 kadar gösterici, “Evine dön Jack,” “Utan Jack” sloganları attı.


Jack Straw, adada temaslarını tamamladıktan sonra ara bölgedeki Ledra Palas otelinde düzenlediği toplantıda, Talat’ı makamında ziyaret etmesinin Kıbrıslı Türklerin siyasi düzeyini yükseltme anlamına gelmediğini kaydetti. İngiliz bakan, ”Bu bizim Kıbrıs politikamızın değiştiği anlamına da gelmiyor” dedi. Straw ziyaretin zamanlamasının tamamen tesadüf olduğunu da sözlerine ekledi.


Kıbrıs adasının AB’ye bir bütün olarak alındığını hatırlatan bakan, Kuzey Kıbrıs’ta AB müktesebatının şu anda askıda olduğunu, bu durumun düzeltilmesini istediklerini ifade etti.


Jack Straw, Papadopulos’un kendisiyle görüşmemesine ilişkin soruya karşılık da bunun Papadopulos’un bileceği bir şey olduğunu belirterek, Rum Dışişleri Bakanı Yakovu ile çok yararlı bir görüşme yaptığını söyledi. Jack Straw Kıbrıs temaslarının ardından İstanbul’a geçiyor.


İngiliz bakan burada önce İngiliz işadamları ile toplanacak. Daha sonra ise ”TÜSİAD Dış Politika Ödülü”nü Dışişleri Bakanı ve Başkan Yardımcısı Abdullah Gül’ün elinden alacak.
 

686330cookie-checkPapadopulos, Straw’u kabul etmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.