Patara Akdeniz’in ‘Kaşıkçı Elması!’

PATARA DÜNYA ÖLÇEĞİNDE KORUNACAK ALANLARDAN BİRİ

Doğa Derneği’nin yaptığı çalışmaya göre Türkiye’de 305 Önemli Doğa Alanı (ÖDA) bulunduğunu belirten Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Patara’nın bu Önemli Doğa Alanlarından biri olduğunu söyledi. ÖDA’ların tamamının dünya ölçeğinde korunması gereken alanlar olarak belirlendiğinin altını çizen Eken, “Bu alanlardan bir tanesi olan Patara’ya kıyı kumsalları açısından bakıldığında, Topkapı Sarayı Hazinesinde Kaşıkçı Elması neyse, Akdeniz’deki kıyılarının Kaşıkçı Elması da Patara’dır. Patara’da inşaatların yapılması, artık hırsızın hazineye girmesi anlamına geliyor. Çünkü neden, en değerli taşınızı çalabiliyorlar. Artık buraya kadar uzanmış ülkenin kıyılarını ve doğal zenginliklerini elde etmek isteyen insanlar. Patara bu anlamıyla bir simgedir” diye konuştu.

BUNCA YILLIK KORUMA BAŞARISI ORTADAN KALKACAK

Patara’nın kaybedilmesinin, bütün Akdeniz kıyılarının elden çıkması anlamına geldiğini vurgulayan Eken, “18 kilometrelik hiç dokunulmamış bir kıyı şeridinin 2010 yılına kadar muhafaza edilmesi Türkiye’deki insanların bir başarısıdır. Burada başlayan inşaatlar hiç hüphesiz ki devamını getirecek ve bu başarıyı ortadan kaldıracak” görüşünü dile getirdi.

PATARA İÇİN MÜCADELE VERECEĞİZ

Doğa Derneği olarak bu gelişmeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığının altını çizen Eken, Patara kumsalının deniz kaplumbağaları ve çok nadir bitki türlerinin yanısıra tatlı suda yaşayan Nil kaplumbağasına ev sahipliği yapan olağanüstü bir kumsal olduğunu belirtti. Patara’nın kaybedilmesi durumunda Akdeniz kıyısının en zengin doğa hazinelerinden birinin kaybedilmiş olacağını dile getiren Eken, “Doğa Derneği’nin misyonu, Türkiye’nin 305 tane ÖDA’sını korumaktır. Patara konusunda da gereken her türlü mücadeleyi verecektir” dedi.

ÖNEMLİ DOĞA ALANI (ÖDA) NEDİR?

34 Akdeniz ülkesinin korunması gereken Önemli Doğa Alanları (ÖDA), geçtiğimiz aylarda Doğa Derneği’nin koordinasyonunda gerçekleştirilen uluslararası bir çalışma ile belirlenenmişti. Bu çalışmaya göre Türkiye’de 305, Akdeniz Havzasında toplam 1100 ÖDA bulunuyor. Barındırdığı yüksek bitki çeşitliliği ve doğal yaşam alanlarını büyük ölçüde kaybetmiş olmasıyla Akdeniz Havzası, dünyada bulunan 34 sıcak bölgeden birisi. Havza ülkelerinde 30.000’e yakın bitki türü bulunuyor ve bunların yaklaşık üçte biri (13.000 tür) dünya üzerinde yalnızca Akdeniz Havzası’nda dağılım gösteriyor. Patara’nın da içinde olduğu ÖDA kavramıyla canlı türleri ve doğal kaynaklarla birlikte yeryüzünün en özel doğal alanlarının korunmasını amaçlanıyor.

1517810cookie-checkPatara Akdeniz’in ‘Kaşıkçı Elması!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.