Pilotlar yazılı emirle vurmuş

Bombardımanı gerçekleştiren Diyarbakır’daki 181’inci Üs Filo Komutanlığı’na bağlı F-16 savaş uçaklarının, hedefleri yazılı emir ile vurduğu belirtildi. Operasyona katılan pilotların karargâhtan çıkışına izin verilmediği iddiaları ile ilgili olarak da askeri kaynaklar, “Üste güvenlik seviyesi arttırıldığı için pilotların çıkışına izin verilmiyor” değerlendirmesinde bulundu. Olayla ilgili yürütülen soruşturmalarda, “İstihbarat zaafiyeti nereden kaynaklandı” sorusunun yanıtının arandığı öğrenildi.

Şırnak’taki Uludere ilçesinin Kuzey Irak sınırına düzenlenen hava operasyonunda 34 kişinin ölümünü soruşturmak üzere İçişleri Bakanlığı’ndan kente gelen 3 müfettiş 12 günlük çalışmanın ardından soruşturmalarını tamamlayarak Ankara’ya döndü. Müfettişler tarafından hazırlanan raporun ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Bu incelemeye paralel olarak, Genelkurmay Başkanlığı da olayla ilgili bir soruşturma yürütüyor.

Raporların tamamlanmasının ardından olayla ilgili değerlendirme için bir zirve toplanması bekleniyor. Genelkurmay Başkanlığı’nca yürütülen idari tahkikat kapsamında hazırlanacak dosyada, F-16 uçaklarının bağlı olduğu 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın başındaki isim olan Korgeneral Veysi Ağar’ın ifadeleri de yer alacak.

Diyarbakır’daki Jet Üssü’nde ise olayla ilgili oluşan hassasiyet nedeniyle güvenlik seviyesinin arttırıldığı belirtildi. Bu kapsamda, “temininde güçlük olan personel” olarak tanımlanan savaş uçağı pilotlarının askeri tesis dışına çıkmasına ve dışarıdan kişilerle görüşmesine izin verilmediği dile getirildi. Bombardımanı gerçekleştiren pilotların, yazılı emir ile havalandıkları ve hedef bölgesine ulaşınca ayrıca “ateş izni” istedikleri öğrenildi. Askeri kaynaklar, “Uludere’deki olayla ilgili hata zincirinin son halkası pilotlardır. Bombardıman verilen istihbaratlar doğrultusunda yapıldı” tespitinde bulundu. BARKIN ŞIK/Cumhuriyet

1327870cookie-checkPilotlar yazılı emirle vurmuş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.