PKK’ya karşı İngiltere desteği

“Stratejik Ortaklık Belgesi”nin Küresel Güvenlik maddesi altında ise şöyle denildi:


“Terörle mücadelede daha faal olmak. Eylemsel angajmanı geliştirmek ve istihbarat ve delil değişimi yapmak. BM Güvenlik Konseyi’nin 1373, 1624 ve 1566 sayılı kararları doğrultusunda, PKK/KONGRA GEL’in özellikle AB coğrafyasındaki, teröre mali kaynak sağlama ve propaganda yapma faaliyetleri dahil bu örgütün terör tehditine karşı işbirliğini geliştirmek. El Kaide ve buna bağlı diğer aşırı grupların tehditine karşı işbirliğini geliştirmek.


Liderler iki ülke ilişkilerini başta teröre karşı mücarele olmak üzere her alanda geliştirmeyi amaçlayan “Stratejik Ortaklık Belgesi”ni özetledi.


STRATEJİK ORTAKLIK MADDELERİ


Belgeye göre:
– Her düzeyde sürekli diyalog ve işbirliği yoluyla, Türkiye’nin AB’ye katılım görüşmelerindeki ivmeyi desteklemek ve korumak, katılım müzakerelerine ilişkin tavsiyelerde bulunmak, Türkiye’yi Avnupa’da tanıtmak ve daha fazla ikili ve eşleştirme projeleriyle destekleyerek yardım etmek…
– Kıbrıs Türklerine uygulanan izolasyonların sona erdirilmesine yardım etmek ve uluslararası toplumu bu yöndeki çabalarımıza ortak olması yönünde teşvik etmek
– NATO çerçevesinde ve Türkiye’nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) operasyonlarına katılımın desteklenmesi dahil, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki savunma alanındaki ilişkileri derinleştirmek. Transatlantik ortaklığı daha da geliştirmek.
– Terörizmle mücadele, silahların yayılmasının önlenmesi, hava ulaxımı güvenliği, yasadışı uyuşturucu ticareti, yasadışı göç ve diğer örgütlü suçlar başta olmak üzere küresel güvenlik alanında işbirliğimizi geliştirmek.
– Özellikle Ortadoğu ve Afganistan’da ekonomik gelişimin teşvik edilmesine yönelik ortaklıklar dahil, bölgesel barış ve istikrarı artırmak.
– İkili ticaretimizi ve yatırımlarımızı artırmak, Türkiye’yi yüksek büyüme, yüksek öncelikle pazar olarak desteklemek, karşılıklı karlı iş olanakları konusunda bilincin artırılması, ekonomik reformların desteklenmesi ve AR-GE, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT) ve diğer iş yenilikleri alanlarında işbirliğini harekete geçirmek.
– Türkiye’de bir İngiliz üniversitesi kurulması da dahil olmak üzere, eğitim ve kültür alanlarındaki bağlarımızı güçlendirmek…


BAŞBAKANIN YOĞUN PROGRAMI


Başbakan Tayyip Erdoğan, İngiltere’deki resmi gezisinin ilk durağı Oxford’daki düşünce kulübü Oxford Union’du. Başbakan burada öğrenci ve akedemisyenlere seslenirken sitem öne çıktı. Türkiye’nin uluslararası teröre karşı işbirli yaptığı ülkelerden beklediği desteği bulamamasından ve AB üyelik sürecinde sudan bahanelerle uzatılmasından yakındı.


İkinci gün bsayılan bugün ise Erdoğan, meslektaşı Gordon Brown’un 10 Downing Street’deki konut ve ofisinde biraraya geldi. Görüşme sonrasında iki başbakan basının karşısına çıkarak imzalanan “Türkiye-Birleşik Krallık Stratejik Ortaklık Belgesi 2007/8” açıkladı ve basının sorularını yanıtladı.


Erdoğan görüşmede terör, Kıbrıs ve AB ilişkilerinin ağırlıklı olarak ele alındığını belirterek, terörden uzun yıllar çile çekmiş İngiltere’nin Türkiye’yi en iyi anlayan ülkelerden olduğunu söyledi. Erdoğan PKK terörüne karşı politik girişimlerin bittiğini bu amaçla tezkerenin TBMM’de kabul edildiğini belirtti. Başbakan olası bir operasyonun Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyabi birliğini değil yalnızca PKK’yi hedef alacağı sözünü verdi.


Başbakan Brown da Irak sınırından Türkiye’ye sızarak Türk vatandaşlarını öldüren ve 8 askeri rehin alan PKK terörünün kabul edilemeyeceğini belirtti. Brown, teröre karşı Türkiye ile işbirliği yaptıklarını, ve ABD, AB liderleriyle de konuya ilişkin iletişim içinde bulunduğunu dile getirdi.


YATIRIMCILARA DAVET


Başbakan bugün öğleden sonra da Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı’nca düzenlenen yemeğe katıldı. Yemek sonrasında konuşan Başbakan yatırımcıları Türkiye’ye davet etti.


Erdoğan ayrıca İngiltere’de bulunan İsrail Başbakanı Yehud Olmert ile de bu akşam biraraya gelecek…


 


 

806290cookie-checkPKK’ya karşı İngiltere desteği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.