PKK’ya karşılık ABD’ye üs mü?

Türkiye’deki bombalı saldırılara yer veren İngiltere basını, PKK ile mücadelenin Ankara’nın ABD veAB ile ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusuna yanıt aradı.


The Guardian, Türkiye’nin PKK ile mücadelede yaşadığı zorluklara değinerek Tükiye’nin PKK’ye karşı yanında yer alması karşılığında ABD’ye ödün verdiğini öne sürdü.


Gazetedeki yorum haber özetle şöyle:


“Yasadışı Kürdistan İşçi Partisi, lideri Abdullah Öcalan’ın 1999’da yakalanması ve yönettiği ayrılıkçı isyandan pişmanlık duyduğunu açıklaması ardından gelen ateşkesi 5 yıl sürdürdü. O günden bu yana, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma çabaları çerçevesinde, Kürtlere tanınan haklarda iyileşmeler görüldü. Ancak ülkenin yoksul Kürt bölgesi Güneydoğu’ya yeterli yatırım yapılmadı. Ara sıra güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar da şehirlere göçün devam etmesine ve yerel ekonominin zarar görmesine neden oldu. Aşırı uçlar, kendi insanlarının çıkarlarına zarar verdi.”


Guardian bu noktada, coğrafi koşulların da Türkiye’nin PKK ile mücadelesini zorlaştırdığına dikkat çekti. Ankara’nın Kuzey Irak’taki PKK varlığına ilişkin şikayetlerini, Irak hükümeti ve ABD’ye sık sık ilettiğini hatırlatan gazete, bu konudaki gelişmeleri şöyle yorumladı:


“Üst düzey Amerikalı general Joseph Ralston’ın bu sorunla ilgilenmek üzere atanması, Washington yönetiminin, Irak’ın işgalinin öngörülmeyen bir başka yan etkisini ciddiye almaya başladığını gösteriyor. Bu atama ayrıca, Irak savaşı öncesinde Türkiye’nin akıllıca bir kararla Amerika’ya üs olanakları vermeyi reddetmesinin yarattığı uzun süreli rahatsızlığın aşıldığına işaret ediyor.”

793980cookie-checkPKK’ya karşılık ABD’ye üs mü?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.