Polisten Londra’da Özgecan toplantısı

Hackney’de Lezzet Restoran’da yapılan ilk toplantıya Ankara’dan Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Tarıkhan Çetiner, aynı şubeden Ufuk Ateş, Polis Akademisi’nden Mustafa Serkan ve Akademisyen ve sosyolog Aslıhan Küçüker Yıldız ile Başkonsolos Muavini Fatih Tedik, Başkonsolosluk Emniyet Muavini İsmet İlker Ayhan katıldı. Hackney Emniyet Müdürü Simon Laurence ve ilgili birim komiserleri ile Hackney Karakolu’nda görev yapan Türkiye kökenli polisler de toplantıya ev sahipliği yaptı.

Çetiner, Hackney Emniyet Müdürü’nün daveti üzerine bilgi değişimi için Londra’ya geldiklerini belirterek, ilk toplantının çok yararlı geçtiğini söyledi.

“UYGULAMA BİRBİRİNE YAKIN”

Aile içi şiddete karşı kolluk güçlerinin uygulama ve teknoloji kullanımı açısından iki ülke arasında çok benzerlikler olduğunu vurgulayan Çetiner şunları söyledi:

“Aile içi şiddet ne yazık ki küresel bir sorun. Türkiye’de yasal mevzuatın olması İngiltere’ye göre daha avantajlı bir konum oluşturuyor. 2011’de Avrupa Komisyonu’nun konuyla ilgili İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ve mevzuatına uyarlayan ülke olarak Türkiye’de mağduru koruyucu ve şiddeti uygulayana karşı önleyici önlemler alınıyor. İngiltere’nin de sözleşmeyi kolluk kuvvetlerinin uygulamasına uyarladığını öğrendik.”

Çetiner, “Mağdurları korumak için imdat düğmesi ve elektronik kelepçede Bursa ve Adana’da pilot uygulama yapılıyor” dedi.

Soru üzerine Özgecan cinayeti sonrasında kolluk güçlerinde bir değişim olmadığı belirten Çetiner, “Kadına yönelik şiddette cezaların artırılması konusunda siyasi bir girişim sözkonusu” diye konuştu.

Bir başka soruyu da Çetiner, “Kolluk kuvvetleri kendisine yansıyan bu tür şikayetlerde barıştırıcı bir tavır sergilemesi söz konusu değildir. Bu mevzuata da uygun değildir zaten” diye yanıtladı.

Hackney Emniyet Müdürü Simon Laurence Türkçe konuşan toplumda en çok uyuşturucu suçunun işlendiğini söyledi

“TOPLUMDA POLİSE BAŞVURU AZ”

Hackney Emniyet Müdürü Simon Laurence de Türkiye’den konunun uzmanı bir ekibi misafir etmekten memnun olduklarını belirterek, “Ev içi şiddet konusunda son derece yararlı bilgi paylaşımında bulunduk. Bu mücadelesi son derece zor ve herkesi ilgilendiren bir sorundur” dedi.

Laurence, soru üzerine Hackney’de Türkçe konuşan toplumun suç oranlarının genel ortalamayı yansıttığını vurgulayarak, “Türkçe konuşan toplumda ev içi şiddet konusunda bize yapılan şikayet ne yazık ki genel ortalamanın çok altında. Türkçe konuşan toplumda en çok işlenen suç ise uyuşturucu… Biz suçu ve suçluyu değerlendirirken suçlunun kökene bakmaksızın işlem yaptığımızı da hatırlatmakta yarar var” diye devam etti.

Hackney Emniyet Müdürü, Türkiye’de deneme aşamasındaki imdat düğmesinin 18 aydır ve elektronik kelepçenin de 4 yıldır uygulandığını sözlerine ekledi.
Toplantı sonrasında Türkiye’den konuk ekip ve Hackney Emniyeti karşılıklı hediye ve plaket verdi.

FOTOĞRAF:
– Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Tarıkhan Çetiner ve Hackney Emniyet Müdürü Simon Laurence karşılıklı plaket ve hediye verdi.
– (Soldan sağa), Polis Akademisi’nden Mustafa Serkan, Akademisyen ve Sosyolog Aslıhan Küçüker Yıldız, Asayiş Şubeden Ufuk Ateş, Başkonsolosluk Emniyet Muavini İsmet İlker Ayhan ve Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Tarıkhan Çetiner

854080cookie-checkPolisten Londra’da Özgecan toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.