‘Politik kıyım, siyasi felç yaratabilir’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian’ın manşetten verdiği haberde İran’ın, siyasi felcin eşiğinde olduğu belirtildi.

“Kamu kuruluşlarında geniş çaplı bir tasfiye hareketi başlatan yeni lider, darbecilikle suçlanıyor” yorumunu yapan gazete “Ele geçirilen bilgilere göre Mahmud Ahmedinecad’ın muhaliflerine karşı geçen ay başlattığı temizlik kampanyası, sanıldığından çok daha kapsamlı, hükümetin hemen her kurumuna uzanmış durumda” denildi.

The Guardian şu yorumu yaptı:

“Bu ay pekçok bakanlıkta onlarca bakan yardımcısının görevine son verildi, devletin sigorta ve özelleştirme kurumlarının müdürleri de geri çekildi. Geçen hafta da yedi bankanın genel müdürleri apar topar kovuldu. Dört önemli büyükelçi geri çekildi.

Rejimi yakından tanıyan İranlı bir yetkili, ‘Ahmedinecad’ın herkese meydan okuduğunu, aklına geleni yapmaktan çekinmediğini’ söyledi. İran’ın nükleer pazarlıklarından sorumlu yetkili iken görevden alınan Hasan Rohani de gazetelere verdiği demeçte, yeni rejimi Batı’yla görüşmeleri yanlış yürütmekle suçladı.

Bugüne dek Ahmedinecad’ı destekleyen ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney ise hükümetin tutumundaki ‘düzensizliklere’ göz yumulmayacağını söyleyerek mollalar arasındaki görüş ayrılıklarının işaretini verdi.”

The Guardian gazetesindeki haberin devamında, İran meclisindeki huzursuzluğun da artmakta olduğu, eğer Ahmedinecad “siyasi gerçekliğe bir an önce uyum sağlamazsa” azli için bir girişim bile başlatılabileceği öne sürüldü.

1118460cookie-check‘Politik kıyım, siyasi felç yaratabilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.