POLONYA’DAN… Ana Haber Bülteni

Ana Haber Bülteni

Polonya’dan gelişmelerle tekrar birlikteyiz. Şimdi haberler,

İSİZLİK ORANI AB’NİN 4 KATI

Geçtiğimiz yıl ( 2004 ) yüzde 19’larda olan işsizlik oranında 2005 yılı itibarıyla  yüzde 10 oranında azalma gözlendi. Yaklaşık 220 bin kisi iş sahibi olurken yüzde 10 işsizin de devlet yardımı aldığı açıklandı. 
                                                                                 ***
ERKEN SEÇİME HAZIRLIK
Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, genel secimlerin tarihini 25 Eylül olarak açıkladı.

                                                                                   ***
WALESA HEP ORTALIKLARDA
Eski Cumhurbaşkanı ve Solidarity (dayanışma) lideri Lech Walesa,  13 Aralık 1981 yılında solidarity hareketine karşı sıkıyönetim uyguluyan eski General Wojciech Jaruzelski’yle ilk defa biraraya geldi.

Jaruzelski ve Walesa, Polonya’da komünizmin çöküşü,1981 yılında  uygulanan sıkıyönetim ve yaşanılan olaylar hakkında  karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

Roman Katolik Radio’su ( Radio Maria) tarafindan sosyalist hükümete ajanlık yapmakla suçlanan Walesa, “Bütün hayatımı Solidarity mücadelesine adadım” diyerek kendini savundu.

                                                                                      ***
ESKİ AJAN AVINA DEVAM

Polonya’da eski ajanlar sorunu bitmek bilmiyor. Bir süre önce, Polonya’nın önde gelen gazetelerinden Rzeczpospolita’da çalışan Branistaw Wildstein adlı gazeteci,1956 -1990 yılları arasındaki sosyalist dönemde, Polonya İstihbarat Servisi (Sluzba Bezpieczenstwa-SB) için ajanlık ve muhbirlik yaptığı öne sürülen 240 bin kişinin adını internet yayımlamıstı. Bu olayın ardından ülkede geniş çapta bir ” eski ajan avı” başladı. Komşu, akraba, polis, burokrat  binlerce kisi, eski ajan olabileceğinden  kuşkulandığı kişi veya kişiler hakkında bilgi almak için  kısa adı IPN olan Ulusal Arşiv-Hafıza Enstitüsü’ne akın ettiler. Binlerce başvuru karşısında şaşkına dönen IPN yetkilileri, halkı sakin olmaları yönünde uyarıyor.

 Varşova Belediye Başkanı Lech Kaczynski’de, gazeteci Wildstein’in internet’ten yayımladığı  eski ajanlar ve muhbirler listesindeki isimlerin eksik olduğunu ve tamamının açıklanmasını istedi. Belediye Başkanı Lech Kaczynski’ye göre, listede yer almayan ve halen aktif görevde olan çok sayıda eski ajan bulunuyor.

 Kaczynski’nin bu girişimi siyasi çevrelerce Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi popülist bir çıkış olarak nitelendiriliyor. Eski ajanların isimlerinin açklanması Polonya’da yeni bir krize yol açacak gibi görünüyor…


                                                                                  ***
POLONYALI POLİS DE RÜŞVET YER

Başbakan Marek Belka, emniyet teşkilatı içerisinde artan yolsuzluklar nedeniyle istifa eden İçişleri Bakanı Ryszard Kalisz’in istifasını kabul etmedi.

Başbakan Belka, İçişleri Bakanı Kalisz’in yerine adı yolsuzlara karışan İçişleri Bakan Yardımcısı Andrzej Brachmanski’nin görevden alındığını ve Bakan Kalisz’in görevine devam edeceğini açıkladı.

Görevden alınan İçişleri Bakan Yardımcıs Brachmanski hakkında, organize suç örgütleriyle işbirliği yaparak  devletin gizli bilgi ve belgelerini para karşılığında satmakla suçlanıyor..

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Gazeta Wyborcza,  bir Tır’dan çalinan Klima’nın Polis Merkezi’nde görevli üst düzey bir emniyet görevlisinin odasında bulundugunu yazmisti. Gazetede çıkan haberler üzerine Bakan Kalisz, istifasını açıklamıştı.

Merkezi Araştırma Bürosu’na ait depoda bulunan ve yaklaşık 2 milyon dolar tutarındaki 20 kg kokainin polis deposunda sekerle değiştirilmesi ve  24 kilo Erion, 100 kilo da uyuşturucu maddenin yine aynı depodan çalınması dikkatleri emniyet teşkilatina çevirdi.

                                                                                ***
POLONYA’DAKİ ÖVÜNCÜMÜZ

Varşova Üniversitesi Öğretim üyelerindenYard. Doç.Dr.Öztürk Emiroğlu,  Atatürk ve Yunus Emre gibi önemli şahsiyetler hakkında yazılmış bir çok kitabın Lehce’ye çevrilmesini sağladı.

Geçmisten günümüze Polonya ve Turkiye ilişkileri hakkında elde edilebilecek en yararlı bilgi ve belgeri Yrd. Doç Dr.Öztürk Emiroglu’nun çalışmaları arasında bulmak mümkün.

Emiroğlu, yaklaşık 3 yıldır Nazım Hikmet’in Polonya’daki yaşantısı üzerine bir kitap hazırlıyor.Emiroğlu, kitabın kısa bir süre içerisinde hazır olacagını müjdeledi.

Ana Haber Bültenimizi izlediniz. Gelişmelerle tekrar birlikte olmak umuduyla esen kalın.    
           
                                                                  ***
FIKRAAA
“Karadenizliler, bir konferans düzenlerler. Bu konferansa konusmacı olarak ünlü bir Amerikalı bilim adamı da davet edilir. Amerikali konuk, bir hafta erken gelir, hem tatil yapar hem de Türkleri yakından tanıma fırsatı bulur. Karadenizliler ile Amerikalı bilim adamı hemen her konuda anlaşırlar, uyum içinde konferans biter. Ayrılık günü gelir, Karadenizlileri alır bir düşünce. Biz bu değerli bilim adamına ne alalım? Aralarında toplanırlar, başkan konunun önemini vurgulamak için der ki: Biz bu Türk dostu, değerli bilim adamına nasıl bir hediye alalım ki bizi unutmasın? Hem kullanışlı bir şey olsun, hem her eline aldığında bizi hatırlasın?

Salonda kısa bir sessizlik olur, arka sıralardan Temel elini kaldırır: “Sünnet ettirelim..! ”

Gülümseyin…

651320cookie-checkPOLONYA’DAN… Ana Haber Bülteni

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.