POLONYA’DAN… Doğalgaz limanı inşa ediliyor…

Rusya ve Ukrayna arasında yasanan gaz sıkıntısı nedeniyle zor günler geçiren  Polonya  hükümeti, ani bir karar alarak, 2006 yılında, Baltık Denizi kıyılarında bir doğal gaz limani inşa etmek için düğmeye bastı. Hükümet tarafından ani olarak alinan bu karar doğrultusunda, Baltık Limanı kıyılarında inşa edilmesi planlanan doğal gaz limanı’nın, Polonya’nın Rusya’dan gereksinim duydugu gaz ihtiyacını sona erdirmesi bekleniyor.

Hükümet yetkilileri de, alınan kararın Polonya’nın dogal gaz kaynaklarını çeşitlendirmesi açısından oldukça olumlu bulduklarını ve ülkenin  Rusya’dan uzakta doğal gaz kaynaklarına sahip olması gerektiginin önemine değiniyorlar.

Polonya Başbakanı Kazimierz Marcinkiewicz de, Polonya’nın Baltık Limanı kıyılarında  sıvılaştırılabilen doğal gaz limanı kurmayı yıllardır planladığını ve bir türlü gerçekleştiremediğini söylüyor. Başbakan  Marcinkiewicz, Norveç’le gaz limanı ve müteakip kontratların, önceki hükümet tarafindan tamamlanmadığını ve bunun tam bir ”Skandal” olduğunu da sözlerine ekliyor.   

Polonya’nın, Rusya’nın Gazpromun’dan ve mümkün düzensizliklere karşı kendini korumak için Norveçli gaz sağlayıcılarıyla kontratları bitirmiş olması gerektiğini dile getiren Basbakan Marcinkiewicz,  yıllardır inşa edilemeyen gaz limanı projesinin, ülkenin enerji güvenliğini  tehdit ettiğini önemle vurgularken, Polonyalı gaz tekelcisi PGNİG’nin politikası hakkında araştırma yapılması ve Rusya’nın bu kontratları kabul etmesi gerektiğini altını çiziyor.

Polonyalı bazı gazeteci dostlarım da, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan petrol krizinin, aslında Rusya tarafından bilinçli olarak yaratıldığını ve Rusya’nın bu kriz bahanesiyle Avrupa’ya gözdağı verdiğini ve şantaj yaptığını düşünüyorlar. İşin doğrusu bende Polonyalı gazeteci dostlarımın düşüncelerine katılıyorum. Buna bir de örnek vermem gerekirse, Rusya-Polonya arasında bir suredir devam eden diplomasi krizini hatırlarsınız. Rus hukumeti, bu kriz bahanesiyle Polonya’dan yaptığı et ihracatına bazı evrakların eksik olduğu bahanesiyle yasak getirmişti.Polonya’ya günde ortalama 1 milyon dolar zarar veren bu yasak, dışişlerinin uzun süren çabalarına rağmen çözümlenememiş durumda.

Bu nedenledirki,  Polonya’nın kendi doğal gaz limanını inşa etmek için aldığı karar, oldukça mantıklı bir karardır.Yeni hükümetin bu cesur kararı övgüye değer. Darısı toprakları yeraltı zenginlikleriyle doluyken ateş pahasına doğal gaz satın alan ülkelere diyorum…   

651470cookie-checkPOLONYA’DAN… Doğalgaz limanı inşa ediliyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.