POLONYA’DAN… Okur yorumuna…

Değerli bir okurum sitem ediyor. Diyor ki: Bugün Varşova’da sarhoş halde iken protesto yapmaya çalışan ve polislere hücum eden maden işçilerimizi de TV’lerimiz gösteriyor… Ve eminim ki siz, yarın “Polis, işçileri dövdü!” diye yazacaksınız!

Değerli okurum üzülmesin diye önce sizlere bu konuyla ilgili Radyo Polonia’da yer alan haberi aynen aktarayım;

”Muhalefet partililer, on binlerce madencinin Salı günü gercekleştirdikleri gosterilerden Meclis Başkanı Wlodzimierz Cimoszewicz’i sorumlu tuttu.Radio Polonia’da yer alan habere göre, muhalefet parti liderleri, Meclis Başkanı Wlodzimierz Cimoszewicz’i emeklilik kanununda yapılması istenen yasa değişikliğini önce engelleyerek protesto gösterilerine yol açtı. Radyo, kömür madencilerinin parlemento binasi önündeki gerçekleştirdikleri gösteri sırasında polisle çatıştılar. Çatışma sırasında Riot polisi, madencileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazzikli su kullandı. Polis ve kömür madencileri arasında çıkan olaylar sırasında 11 madenci çeşitli yerlerinden yaralanırken 50 madencide gözaltına alındı. Öte yanda, emeklilik yasasıyla ile ilgili yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nde bu hafta içinde ele alınacağı belirtiliyor.”

Yukarıdaki haber örneğinde oldugu gibi, biz gazeteciler haberci gözüyle olaylara bakıyoruz. Çercevenin tamamını görebilmek için yüksek bir yerden bakmak gerekiyor. Bazen işimize ya da ulusal çıkarlara ters düşşede okurun haber alma özgürlüğü önde geldiği için haberi olduğu gibi aktarıyoruz. Örnegin ülkede işkence olması… Turistik bir yere bomba atılması ya da ülkedeki sahtekar oranının dünya ortalamasının üstünde olması gibi… Bu yazılanlar bazen okur bakışıyla çelişiyor. Tabii okurun ayrıntılara boğulup çerçevenin tamamını görememesi de doğal sayılmalı.

Değerli okurumdan aldığım yorumda tam buna örnek… Okurum uzunca elestiri  mektubunda ‘Turkiye’de olabilir ama Polonya’da işkence yok. Polonya’dan daha guzel haberler yap’ diyor…

Gönül ister ki hep guzel haber yapalım. Ne yazık ki haberde güzellikden öte haber değeri olup olmadığı aranıyor. Şimdi durduk yerde Turkiye-Polonya maçına ne gerek var. İşkence neredeyse haberini yaparız… Neyse eleştiri almak güzel. Önemsendiğinizi hissediyorsunuz.

Okuruma beni okumayı sürdürmesini rica ediyorum. İyi niyetli eleştirilere her zaman ihtiyacimiz var.

Dostlukla…

651390cookie-checkPOLONYA’DAN… Okur yorumuna…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.