POLONYA’DAN… Skorski neden istifa etti?

Polonya Savunma Bakan Radoslaw Skorski, geçtiğimiz gün hükümetten istifa ettiğini açıkladı. Skorski’nin şaşkınlık ve kafalarda soru işaretleri yaratan istifası, siyasi çevrelerde ve medyada geniş yankı buldu. Ülkenin önde gelen gazeteleri Bakan Sikorski’nin ani istifasının nedenleri üzerine odaklandı.

Radyo Polonya, Bakan Skorski”nin bir süre önce İstihbarat Şefi Antoni Macierewicz’in görevden alınmasını istediğini fakat, bakanın bu isteğinin Başbakan Jarosław Kaçinski tarafından yerine getirilmediğini duyurdu. Radyo Polonya, Skorski’nin Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski ve Başbakan J. Kacinski’nin iç ve dış politikalarını sürekli ve alenen elestirdiğini ve bu nedenle hedef haline geldiğini öne sürdü. 

Gazete Wyborcza da, Başbakan Kaçinski ve ABD’li yetkililerin, Savunma Bakani’nin füze savunma kalkanı planıyla ilgili müzakerelerde sergilediği katı tutumdan rahatsız olduklarını yazdı. Wyborcza, başbakanın Sikorski’yi hükümetten kovmayı daha önceden düşündüğünü, fakat Skorski’nin bunu önceden öğrenerek istifa ettiğinin altını çizdi .
Brzezkinski’de tepki gösterdi

ABD eski başkanlarından Jimmy Carter’ın Ulusal Güvenlik Danısmanı Zbigniew Brzezinski, Savunma Bakanı Sikorski’nin istifası nedeniyle sert bir açıklama yayınladı.
Brzezinski açıklamasında,”Bakan Skorksi, ABD’li yetkililerle Polonya topraklarına füze savunma kalkanı konuşlandırılması planı ile ilgili önemli bir müzakere yürütüyordu. Sikorski’nin böylesine önemli bir müzakere sırasında istifa etmesi, Polonya’nın zayıflığını ortaya koyuyor” diye devam etti.

Polonya’nın kendini uluslararası arenadan izole ettiğini söyleyen Brzezinski, “Sikorski, Polonya hükümetinde stratejik ve jeopolitik meselelerden anlayan tek kişidir. Sirkorski bir şekilde bertaraf edildi” diye vurguladı.

Siyasi gözlemciler de, Bakan Sikorski ve başkanlık ofisinin başında bulunan Aleksander Szczyglo arasında fikir ayrılığı olduğunu ve ikili arasında sık sık tartışmaların meydana geldiğini belirtiyorlar.

Aleksander Szczyglo’nun, Kaçinski kardeşlerle yaklaşık 20 yıllık bir dostluğu olduğu söyleniyor.Nitekim Sikorski”nin istifasının hemen ardından Szczyglo, Başbakan Kaçinski’nin onayı ile Savunma Bakanı olarak atandı. 

Evet, Polonya basını, Bakan Sikorski’nin istifasının perde arkasındaki nedenleri böyle sıraliyor.Anlaşılan o ki Oxford eğitimli ve usta bir muzakereci olan Sikorski, ABD’li yetkilileri fena kızdırmış… Bravo Skorski…

651800cookie-checkPOLONYA’DAN… Skorski neden istifa etti?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.