Polonyalılar ABD füze kalkanına karşı

Merkezi Varşova’da bulunan CBOS kamu düşüncesi araştırma enstitüsü’nün yaptığı kamuoyu araştırması, Polonyalıların yüzde 56’sının topraklarında ABD  füze savunma kalkanı kurulmasını istemediğini belirtti.

CBOS’un anketinde katılımcıların yüzde 28’nin ise füze savunma kalkanı planını olumlu karşıladıkları belirtiliyor. Haziran ayında gerçekleştirilen benzer bir araştırmada da, katılımcıların yüzde 55’inin füze savunma kalkanı planına karşı oldukları sonucu ortaya çıkmıştı.

HALKA KARŞI HÜKÜMET DESTEKLİYOR

Füze kalkanı kurulmasına ilişkin iki ülke arasında süren resmi görüşmelerin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı ve başbakan koltuğunu paylaşan Kaçinski kardeşlerin desteklediği ABD füze savunma kalkanının ateşli savunuculuğunu yapıyor.

Savunma Bakanı Aleksander Szczyglo da, Amerikan antibalistik savunma sisteminin alternatifi bulunmadığını söyledi. Szczyglo,“Eş değerde bir savunma sistemi oluşturma imkanına ne AB ne de NATO sahip. Konuyla ilgili açıklamalar sondaj niteliğindeki görüşmelere dayanmakta olup somut bir plan içermemektedir“ dedi.

RUSYA KARŞI

ABD’nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya kalkan kurma çalışmalarına Rusya şiddetli karşı çıkıyor. 

Amerikan yönetimi, Orta Avrupa’ya füze kalkanı kurarak, “Avrupa’yı İran tehdidinden korumayı” amaçladığını açıklamasına karşın Moskova, kalkanın Rusya’yı tehdit ettiğini düşünüyor. Rus lideri Vladimir Putin, ABD’nin bu projeden vazgeçmesini istemiş ve ABD’ye Azerbaycan’daki bir radarı ortaklaşa kullanmayı teklif etmişti.

1156610cookie-checkPolonyalılar ABD füze kalkanına karşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.