Portsmouth ‘daki Türk şehitler de anıldı

Portsmouth Türk Deniz Şehitliği’ndeki törene Türkiye’nin Londa Büyükelçiliği Başmüşaviri İrfan Acar ve askeri ateşelerle vatandaşlar katıldı. Şehitlik kitabesine çelenk konularak başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.


Başmüşavir Acar, vatan uğruna şehit düşen tüm kahramanlara teşekkür etti. Acar, “Türkiye’nin bugünkü düzeyine, gücüne, onların fedakarlıkları sayesinde ulaşabildiğini biiyoruz. Özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı onların döktükleri kanlara borçlu olduğumuzu hiç unutmuyoruz. Ülkeye hizmette, görevlerini canları pahasına yerine getirme yönünde sergiledikleri şevk, azim ve kararlılığı takdir ediyoruz’ dedi.


LONDRA’DAKİ ŞEHİTLİK
İngiltere”nin güneyindeki Portsmouth sahilinde bulunan şehitlikte, bundan 153 yıl önce yaşamını yitirmiş 26 şehitin mezarı bulunuyor. 1850 yılında Sultan 1.Abdülmecit tarafindan Osmanlı Donanması”ndan iki gemi, seyir ve topculuk eğitimi için Portsmouth”a gönderilmiş.


Murat-ı Zafer Fırkateyni ile Sirag-ı Bahri adlı savaş gemisindeki 26 denizci, salgın hastalıklar ve eğitim sırasındaki kazalardan dolayı yaşamlarını yitirmiş.


O yıllardaki imkanların, cenazelerin kısa sürede yurda nakline imkan vermemesi üzerine denizciler Portsmouth’da toprağa verilmiş.


Portsmouth’daki Şehitlik 1985 yılında Genelkurmay Başkanlığınca şehitlik statüsüne alınmış.1992 yılında yapılan onarım çalışmalarının ardından şehitlik Londra’daki askeri ataşelerin de çabalarıyla bugüne getirilmiş.

779180cookie-checkPortsmouth ‘daki Türk şehitler de anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.