Prodi: İran’a operasyonun kabul edilemez

Prodi, başkent Riyad’da parlamentoda yaptığı konuşmada, diyalog çabalarının sürmesi gerektiğini, çünkü bunun adil, tatmin edici ve daimi çözüme ulaşılabilecek tek yol olduğunu söyledi. Askeri seçeneğin hiçbir zaman kabul edilemez olduğunu belirten Prodi, geçmişteki ve gelecekteki sorunlarla yüzleşmenin kendilerine bağlı olduğunu kaydetti.
Prodi, Arap-İsrail anlaşmazlığının hala sürdüğünü ifade ederek, gelişmiş teknolojiler için yeni emeller ve bunların askeri amaçla kullanılması ihtimalleri gibi siyasi gelişmelerin de bulunduğuna dikkat çekti.

Suudi Arabistan’ın diplomatik girişiminin sonuç verdiğini belirten Prodi, bunun önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Riyad’daki Batılı diplomatlar, ABD’nin, Suudi Arabistan’ın İran konusundaki diplomatik çabalara dahil olması konusunda nasıl bir tepki vereceğinden emin olmadığı değerlendirmesinde bulunuyor. İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad geçen ay Riyad’ı ziyaret etmişti.

Suudi Arabistan’ın bu ay içinde Riyad’daki Arap zirvesi sırasında ayrıca Suriye’ye yakınlaşmasını da öven Prodi, anlaşmazlıklara çözüm bulunması çabalarına Suriye’nin de dahil edilmesi konusunda her zaman ısrar etiğini söyleyerek, Suriye’nin bu yeni fırsatı değerlendirmesini beklediğini bildirdi. Prodi, Suudi Arabistan’daki temasları çerçevesinde dün içişleri ve dışişleri bakanlarının yanı sıra Kral Abdullah ile görüşmüştü.

1150030cookie-checkProdi: İran’a operasyonun kabul edilemez

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.