Çöpte Dostoyevski buldum

“Toplumsal Hafıza” teması altında yapılacak gösterimin ardından, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sevil Atauz, “Sokağa Tutunan Çocuklar” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

Belgesele göre; dünyanın her yerinde sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar şehirlerin “sorun”ları, “istenmeyen görüntüleri”, “hayaletleri” oluyor. Onların varlığı, ancak özensiz basın haberleriyle gündeme gelebiliyor. Şehrin gerçek sahipleri’ olarak tedirginlik duyuyoruz ve onlar bu halimizi hep hissediyor. Aramızda hep mesafe oluyor. Oysa bu çocuklar yanı başımızda ‘insan’ olduklarını fark etmemizi bekliyorlar.

Film, sokakta yaşayan çocukların “insan halleri”ni, hem bize hem de onlara umut verecek bir sokak çocuğunun, Oktay Çetinkaya’nın hayat öyküsünü anlatıyor. Oktay, dilencisinden hurdacısına, çöpçüsünden tinercisine kadar sokakta yaşayan herkesin bir karışımı. Çünkü o da dilencilik yapmış, çöp toplamış, kâğıt satmış, sokakta köpeklerle koyun koyuna uyumuş. Sokakta yaşanan her olayın hayatında bir yeri, hafızasında bir hikâyesi var. Oktay, bu kara saçlı, kara gözlü genç adam, her şeye rağmen hayattan vazgeçmemiş. İstanbul’a uzanan hayatı Adana, Tarsus, Ortaca, Kuşadası sokaklarının ve çöplüklerinin pek çok anısına tanıklık etmiş. Yaşamı, İstanbul’da tanıştığı öğrencilerle ve kâğıt toplarken çöpten bulduğu kitaplarla değişmiş.

Osmanlı Bankası Müzesi binasının restorasyonu nedeniyle, müzenin 2009 – 2010 dönemindeki bütün etkinlikleri, İTÜ Taşkışla binasında gerçekleştirilecek.

24 Aralık 2009 Perşembe
Film Gösterimi: “Çöpte Dostoyevski Buldum”
Saat: 18:30
Yönetmen: Enis Rıza
Türkiye / 2009/ 102′
Söyleşi: Prof. Dr. Sevil Atauz
“Sokağa Tutunan Çocuklar”
Yer: İTÜ Taşkışla Binası 127 no.lu Konferans Salonu

Prof. Dr. Sevil Atauz
1968 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünü bitirdi. 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Fen ve Edebiyat Fakültesi Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Halen Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Başkanlığı görevini sürdürüyor.

744670cookie-checkÇöpte Dostoyevski buldum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.