Putin Tahran ziyaretinden vazgeçmiyor

Putin 1943’ten bu yana İran’ı ziyaret edecek ikinci Rus lider olacak

Putin, Wiesbaden’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile temaslarından sonra düzenlediği basın toplantısında daha önce ziyaretin iptal edilebileceği konusunda dolaşan söylentilere son vererek “tabii ki gidiyorum” dedi.

Putin, İran yetkilileriyle ülkenin nükleer programını ele alacağını söyledi. İran’ın nükleer araştırmaları konusundaki uluslararası anlaşmazlığın barışçı yollardan çözülmesi gerektiğini kaydeden Putin, “İran’ı ve halkını korkutmak boşuna. Onlar korkmuyor” dedi.

Interfax haber ajansı, dün, Rus gizli servislerine dayanarak, Tahran’da Putin’i hedef alan bir intihar saldırısı düzenleneceğine ilişkin istihbarat alındığını duyurmuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı iddiaları ”tamamen asılsız” olarak niteledi.

Bakanlık Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Putin’in Tahran ziyaretinin planlandığı gibi gerçekleşeceğini, bu gece Tahran’a varacak olan Rus liderin yarın da Hazar Denizi’ne kıyısı bulunan ülkeler zirvesine katılacağını söyledi.

Hüseyni, iddiaların Rusya’yla İran ilişkilerini bozmayı amaçlayan düşmanların psikolojik savaşının bir parçası olduğunu savundu.

Putin, 1943’te müttefik kuvvetler zirvesine katılmak üzere İran’a giden Stalin’den sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk Rusya lideri olacak.

Interfax ajansı, suikast istihbarına ilişkin bilgilerin ülke dışındaki kaynaklardan geldiğini duyurdu. Kremlin’se, iddiaların istihbarat birimleri tarafından incelendiğini, konuyla ilgili olarak Putin’in de bilgilendirildiğini duyurdu.

Rus yetkililer, 1999 yılında Putin’in göreve gelmesinden bu yana, kendisine yönelik çok sayıda suikast girişimini ortaya çıkardıklarını söylüyor.

Göreve gelmesinin hemen ardından Ukrayna istihbarat servisi bir suikast girişimini etkisiz hale getirdiklerini duyurmuş, 2003 yılında da Londra polisi Putin’e yönelik saldırı hazırlığıyla bağlantılı olduğu öne sürülen iki kişiyi tutukladığını açıklamıştı. (BBC)

1159740cookie-checkPutin Tahran ziyaretinden vazgeçmiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.