İRA’dan ‘sorumluluk’ uyarısı

İki gün önce barış görüşmelerinde kendilerinden istenen silahsızlanma şartına uymayacaklarını açıklayan İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA), son açıklamasında da Britanya ve İrlanda hükümetlerini uyararak barış sürecinin sekteye uğramasındaki sorumluluklarını olduğundan daha hafife almamalarını istedi.


BARIŞIN KIYISINDAN DÖNÜLDÜ


Uzun süredir IRA’nın politik kanadrı Sinn Fein ile birlikte sürdürülen barış görüşmeleri IRA’nın açıklamasıyla yeni bir sürece girmiş oldu. Görüşmelerdeki tıkanıklık IRA’nın silahlarını, “uluslarararası denetçi ve iki din adamının gözetiminde” imha edilmesini kabul etmesiyle aşıldığı öne sürülmüştü.


Birleşik Krallık yanlısı Ulusal Birlikçiler barış sonrasında adının yönetiminde Sinn Fein’in söz sahibi olmasını içine sindiremeyerek IRA’ya silahsızlanma konusunda güvenmediklerini açıkladılar. İki hafta sonra gerçekleşen Belfast’daki 26.5 milyon Sterlin’lik Northern Bank soygunu sonrasında Birleşik Krallık ve İrlanda hükümetlerinin soyguncu olarak  İRA’yı sorumlu tutmaları barış sürecini tıkadı. İrlanda Başbakanı daha da ileri giderek Sinn Fein’in de soygundan haberdar olduğu demecini verdi.


“IRA ÇEKİLDİ”


IRA, kalıcı barışa yaklaşıldığı noktada masanın öteki tarafından gelen “soyguncu” suçlamalarını reddederek ilgisi olmadığını açıkladı. Tek yanlı tıkanan süreç, IRA’nın Sinn Fein taraftarı Cumhuriyetçi gazete An Phoblacht’a “IRA ÇEKİLDİ” açıklamasıyla görüşme masasından kalktığını duyurdu.


IRA tarafından 3 Şubat’ta yapılan son açıklamada da Britanya ve İrlanda hükümetlerini uyararak barış sürecinin sekteye uğramasındaki sorumluluklarını olduğundan daha hafife almamalarını istedi. IRA’nın açıklamasında ateşkese ilişkin her hangi bir duyuru yer almadı.


 


 

777950cookie-checkİRA’dan ‘sorumluluk’ uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.