İran: AB’nin nükleer önerisi belirsiz

AB’nin Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşen Laricani, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, “Öneriler, olumlu adımlarla birlikte, giderilmesi gereken belirsizlikler içeriyor” dedi.

Solana ile görüşmesinin işbirliği çerçevesinde yapıcı olduğunu ifade eden Laricani, öneriyi inceledikten sonra cevap vereceklerini kaydetti.

Laricani, öneri paketi üzerinde görüşmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve “Teklifleri inceledikten sonra tekrar müzakere edebilmeyi umuyoruz” şeklinde konuştu.

Solana, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya’nın dışişleri bakanları tarafından hazırlanan ve İran’a, nükleer çalışmalarını askıya alması karşılığında teşvik, aksi durumda cezai yaptırımlar uygulanabileceğine dair maddeler içerdiği belirtilen öneri paketini sunmak üzere dün İran’a gelmişti.

 

 


İran, AB’nin nükleer öneri paketini inceliyor

TAHRAN (A.A)

İran, hassas nükleer çalışmalarını durdurmasına ikna etmek amacıyla AB’nın Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana tarafından iletilen öneri paketini inceleyeceğini bildirdi.


İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, Solana ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “İki saat görüştük, önerilerini ilettiler. İran yapacağı incelemenin ardından yanıtını verecek” dedi.
Tahran’a dün akşam gelen Solana’nın İran’a sunduğu, ayrıntıları kamuoyuna henüz açıklanmayan, ancak nükleer çalışmalarını askıya alması karşılığında teşvik, aksi durumda cezai yaptırımlar uygulanabileceğine dair maddeler içerdiği belirtilen öneri paketi, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın dışişleri bakanları tarafından hazırlandı.

Solana, dün akşam Tahran’a gelişinde yaptığı açıklamada, Batı’nın İran ile yeni bir ilişki istediğini ve öneri paketinin güven ve saygıya dayalı görüşmeler yapılmasına olanak sağlayacağını söylemişti.

 

1129810cookie-checkİran: AB’nin nükleer önerisi belirsiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.