İran’a kırmızı, Hindistan’a yeşil ışık

Bush’un ülkeye üç günlük ziyaretinin başında imzalanan anlaşma, Hindistan’ın nükleer alandaki uluslararası tecridine son veriyor.

Anlaşmaya göre Hindistan askeri ve sivil tesislerini birbirinden tamamen ayıracak.

Sivil enerji amaçlı nükleer tesislerinin tümünü uluslararası denetçilere açması karşılığında, bu tesislerde Amerika’nın nükleer yakıt desteğinden, teknoloji birikiminden faydalanabilecek.

Hindistan’la yeni bir stratejik ilişki kurmayı amaçlayan George Bush, Hindistan’ı Washington’un doğal bir müttefiki olarak niteledi.

ABD başkanı fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak gibi başka enerji projelerinde de işbirliği yapılacağını söyledi.

Anlaşmanın imzalanmış olmasına rağmen hala çözümlenmemiş bazı ayrıntılar olduğu bunların daha sonra müzakere edileceği belirtiliyor.

Fransa da geçen ay Hindistan ile benzer bir anlaşma imzalamış, ancak ayrıntıların netleşmesi için ABD ile müzakerelerin sonunun beklenmesi kararlaştırılmıştı.

Oysa Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na taraf olmayan bununla beraber nükleer silah sahibi olan Hindistan’a nükleer teknoloji transferinin, bu alandaki uluslararası düzenlemeleri baltalamasından endişe ediliyordu.

Bush ise anlaşmayı Kongre’ye kabul ettirmesinin güç olabileceğini belirtmekle beraber, işbirliklerinin dünyayı daha güvenli kılacağını savundu.

1 milyarı aşan nüfusuyla dünyanın ikinci en kalabalık ülkesi olan Hindistan’ın ekonomisi ve enerji ihtiyacı hızla büyüyor. Hint yetkililer bu nedenle nükleer enerji alanına eğilmek istiyorlar.

Başkan Bush, çeyrek yüzyıldır Hindistan’ı ziyaret eden ikinci ABD Başkanı.

İkili görüşmelerde ABD ve Hindistan liderleri ayrıca ticaret ilişkilerini geliştirme ve terörle mücadelede işbirliği konularını da görüştü.

Bush’un ziyaretine tepki gösteren, sol hareketler ve İslamcı gruplar ise ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor.

BUSH KARŞITI GÖSTERİLER

Bush ‘İslam düşmanı’ olmakla suçlandı

Bush’un ziyareti nedeniyle dün Hindistan’da binlerce kişi protesto gösterileri yaptı.

Başkent Yeni Delhi’de sol kanat partiler ve Müslüman grupların organize ettiği gösterilere katılanlar, Bush’u ‘İslam düşmanı’ olmakla suçladı ve ABD askerlerinin Afganistan ve Irak’a gönderilmiş olmasını protesto etti.

Göstericiler, Bush’un bir sonraki hedefinin İran olacağını ileri sürdü ve ABD başkanını ‘dünyanın en büyük teröristi’ olarak nitelendirdi.

Bu, Yeni Delhi’de yapılması planlanan bir dizi Bush karşıtı gösterinin ilkiydi.

Kalküta ve Bangalor’da da Bush karşıtı protesto gösterileri düzenlendi. (BBC)

1124300cookie-checkİran’a kırmızı, Hindistan’a yeşil ışık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.