İran’da 3 aylık ‘Taliban’ eğitimi

İki Taliban lideri, The Sunday Times’a mülakatlarında, İranlı yetkililerin Taliban miltanlarına, kış aylarında üç ay süren eğitime katılabilmeleri için para verdiğini, direnişçilerin, İran’ın güneydoğusundaki Zahidan şehrine götürüldüklerini belirtti.

Taliban liderlerine göre, İran’daki sivil giyimli uzmanlar, eğitimin ilk ayında büyük ölçüde konvoylara saldırı ve NATO güçleri karşılık vermeden nasıl kaçılması gerektiğine odaklanıyor. İkinci ayda ise Taliban militanlarına konvoyların geçtiği yollara patlayıcı yerleştirilmesi ve ilk saldırıda yaralanan askerleri kurtarmaya gelen diğer askerlerin nasıl hedef alınacağı gösteriliyor. Eğitimin üçüncü ve son ayında ise NATO üsleri ve barikatlara saldırı düzenleme tekniklerine yer veriliyor.

Yerel arabulucular tarafından gazeteye konuşmaya ikna edilen Taliban liderlerinden biri Pakistan ordusunun, Pakistan’daki Taliban’a baskıyı artırması nedeniyle eskiden kolayca ulaştıkları yerlere gitmelerinin artık zorlaştığını belirterek emrindeki savaşçıların büyük ölçüde bu yıl İran’da eğitim alacaklarını söyledi.

Diğer Taliban lideri ise, “İranlılarla dinlerimiz ve tarihlerimiz ayrı, fakat hedefimiz aynı. İkimiz de Amerikalıları öldürmek istiyoruz” dedi.

ABD’nin Afganistan Büyükelçisi Karl Eikenberry, bir süre önce İran’la Taliban arasında işbirliği olduğuna dair ‘rahatsız edici’ işaretler bulunduğunu söylemişti.

1237920cookie-checkİran’da 3 aylık ‘Taliban’ eğitimi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.