İran’da 50 kadına uçağa binmeme yasağı

Yarı resmi Fars Ajansı’nın bildirdiğine göre, havaalanları emniyet müdürü General Mahmud Botşekan, “Kötü örtünen 50 kadının İslami kurallara uymadıkları için iç ve dış hatlarda uçağa binmeleri yasaklandı” dedi.

Bu süre zarfında havaalanlarında polisin 17 bin 135 kadına şeriata tam uygun olarak giyinmedikleri gerekçesiyle uyarıda bulunduğunu ve bunlardan 850’sinin bir daha aynı biçimde giyinmeyecekleri yönünde yazılı taahhüt verdiklerini belirten polis şefi, kurallara uygun giyinmeyen 80 kadın ile 50 erkeğin dosyalarının adli makamlara gönderildiğini söyledi.

İran’da, 3 haftadır sürdürülen katı bir operasyon çerçevesinde şeriat kurallarına göre giyinmeyen kadınlar polis tarafından giysilerini düzeltmeleri yönünde uyarılıyor.

Daha önce alınan kararı uygulamaya koyan polis, başta başkent Tahran olmak üzere ülkenin tüm kentlerinde giysi denetimlerini sıklaştırdı.

Dar manto, kısa pantolon ve bedene yapışan elbise giyen ve saçları gösteren başörtüsü kullanan kadınlar, polis tarafından durdurularak uyarılıyor ve uygun giyinmeyen binlerce kadın karakollara götürülüyor.

Kadınlara yönelik başlatılan kılık-kıyafet uygulamasından 1 hafta sonra da erkeklerin saçlarını Batı tarzında kesen ve cilt bakımı yapan berberler de uyarılmaya başlanmıştı.

Polis, berberlerden, Batı tarzında saç kesmemelerini, erkeklerin kaşlarını almamalarını, çalışma sırasında papyon ve kravat takmamalarını istemişti.

İranlı gençler, son yıllarda, özellikle başkent Tahran’da, jöleyle dikleştirilmiş Batı tarzı saç kesimine, cilt bakımına ve çağdaş giyime büyük ilgi gösteriyor.

1150910cookie-checkİran’da 50 kadına uçağa binmeme yasağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.