‘Rehn, köşeli birisi değil, olgundur…’

Başbakan Erdoğan, Rehn’in ”Kıbrıs konusunda harekete geçmeyi reddetmesi nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakerelerinin tamamen askıya alınabileceği” şeklindeki açıklamasına ilişkin olarak, ”Ben Rehn’den bunu dinlemedikçe değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Rehn, köşeli bir insan değildir, olgundur. Bu konularda hassasiyetleri çözüme yöneliktir” dedi.


Erdoğan, Türkiye Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’nın sona ermesinin ardından Konsey üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ”Türkiye’nin içindeki bazı aktörler görünümü bozuyor mu? Sizce bunlar kim? Bunlara mesajınız var mı?” şeklindeki soru üzerine, siyasi aktörler noktasında olumsuz yaklaşmak istemediğini dile getirdi.


”Çünkü ülkenin içinde, ülkenin ekonomisini sarsmaya yönelik gayret içinde olunmaz” diyen Erdoğan, böyle bir şey olacağına ihtimal vermediğini söyledi.


Başbakan Erdoğan, AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Rehn’in ”Kıbrıs konusunda harekete geçmeyi reddetmesi nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakereleri tamamen askıya alınabilir” şeklindeki açıklaması hatırlatılarak, ”AB’den gelecek şok yeni dalgalanmalar yaratır mı?” sorusu üzerine de şunları kaydetti:


”Bu değerli dostum bu tür köşeli ifadelerle şu anda gayet güzel şekilde yürüyen tarama ve müzakere sürecini olumsuz etkileyecek bir tavrın içerisine girmez. Kaldı ki bu konuda biz her zaman düşüncemizi söylüyoruz. Türkiye olarak bir tarama ve müzakere sürecinde atılması gereken adımları attık, atıyoruz. Yapılması gerekenleri yapıyoruz.”
Erdoğan, bunun piyasayı etkileyip etkilemeyeceği konusunda ise ”Bizler ciddi manada etkili olacağı inancında değiliz” dedi.
   
“DRAMATİK BİR SONUÇTAN KAÇINMAK İÇİN…”


Öte yandan AB dönem başkanlığını 1 temmuzda Avusturya’dan devralacak olan Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja da ”Türkiye ile müzakerelerde dramatik bir sonuçtan kaçınmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.


Bir basın toplantısı düzenleyerek dönem başkanlığı programını anlatan Tuomioja, Türkiye ve Hırvatistan ile müzakerelerin sorunsuz ilerlemesini istediklerini anlattı. Tuomioja, ”Hırvatistan ile zaten bir sorun yok. Türkiye konusunda krizden kaçınmak için çok çalışacağız” dedi.


AB’nin, Türkiye’den limanlarını Kıbrıs Rum Kesimi’nden gemilere açması yönünde beklentisi olduğunu dile getiren Tuomioja, aksi takdirde bunun bazı sonuçları olacağını belirtti.


Tuomioja, ”Bunu tehdit olarak görmemek gerekiyor. Tüm müzakere sürecini de etkileyebilir. Bunu belirtmiştik. Türk hükümeti de bunun farkında” dedi.

1031620cookie-check‘Rehn, köşeli birisi değil, olgundur…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.