Öğretmenlerin yarısı haftasonu işinde

Bağımsız Eğitsen, yaptığı açıklamada 28 Kasım Pazartesi günü saat 12.30’da TBMM Dikmen kapısında  “yüzde 2,5’lik memur zammı protesto eylemi” düzenleyeceklerini belirterek tüm öğretmen ve kamu çalışanlarını eyleme davet etti.


Öğretmenlerin çalışma koşullarının eleştirildiği açıklamada Mille Eğitim Bakanı’na şöyle seslenildi:


“Sayın Milli Eğitim Bakanı, artık öğretmene çok iş düşüyor. Yeni müfredatla birlikte öğretmenimiz çok yorulacak, devamlı faal olacak, kendini yenilemesi lazım, çok çalışması lazım, diyor. Güzel hoş! Faal olmasına olalım ama; Aile sorumluluklarını bile yerine getirmekte zorlanan, adeta vitrinlerin önünden geçmeye utanan, ekonomik sıkıntılar altında inim inim inleyen biz öğretmenlerin 50-60 kişilik sınıflarda nasıl faal olmasını bekleyebilirsiniz. Öğretmenlerin yoksulluk sınırında, hizmetli, memur gibi diğer eğitim çalışanlarının açlık sınırının altında maaş aldıkları bir ülkede, kaliteli bir eğitimden nasıl bahsedebilirsiniz?”


Bağımsız Eğitsen, ayrıca 1559 öğretmenle yapılan raştırma raporu sonuçlarını da şöyle açıkladı:


– Eğitim çalışanlarının yüzde 85’i fırsat tanınması durumunda daha iyi ücret veren ve sosyal haklar tanıyan devlet kuruluşlarına yatay geçiş istemektedir.
– Durumlarından memnun olmadıklarından dolayı, hizmet yılını tamamlar tamamlamaz emekli olmak isteyenlerin oranı yüzde 87’dir.
– Yüzde 91’i ise yöneticileri yetersiz, donanımsız, siyasete angaje olmuş ve başarısız görüyor.
– Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenler en az sorunu eğitim bileşenleri arasında öğrenci ve velilerle yaşıyor.
– Yüzde 74’ü yaşadıkları sorunları yöneticileriyle paylaşmıyor.
– Eğitim Çalışanlarının yüzde 73’ü okuldaki çalışma şartlarından, yüzde 82’si okuldaki çalışma ortamından, yüzde 88’i okul ve evi arasındaki mesafeden memnun değil.
– Eğitim çalışanlarının yüzde 85’i, masraflı oluşu ve ücretlerde, terfilerde geçerliliği olmaması nedeniyle, kendini yenileme–geliştirme, yüksek lisans-doktora gibi akademik çalışmalar yapmayı düşünmüyor.
– Öğretmenlerin; yüzde 44’ü hafta sonlarında, yüzde 79’u şubat ve yaz tatilinde çalışıyor.
– Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’i, politikacı olarak mı, yoksa öğretmenlerin bakanı olarak mı görüyorsunuz, sorusuna; öğretmenlerin yüzde 88’i, politikacı olarak görüyorum, diye cevap verdi.
– Eğitim çalışanlarının yüzde 65’i işiyle, özel hayatı arasında denge kuramadığını, yüzde 79’u ise ciddi ekonomik sorunları olduğunu belirtti.
– Bir eğitimci olarak kendinizi yeterli ve başarılı buluyor musunuz? Sorusuna, yüzde 69’u kendisini başarılı bulamadığını belirtti.
– Çocuğunuza hangi mesleği önerirsiniz sorusuna, öğretmenlerin yüzde 33’ü bankacılık, işletme, borsa, yüzde 19’u doktorluk, yüzde 14’ü bilgisayar mühendisliği ve diğer mühendislikler, yüzde 11’i avukatlık, hakimlik ve kamu yöneticiliği, yüzde 10’u subaylık,  yüzde 7’si ise öğretmenliği tavsiye ederim diye cevap verdi…

1026610cookie-checkÖğretmenlerin yarısı haftasonu işinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.