Bu rezaleti göstermek için yarım milyon harcanacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE- Son 15 yılda çevresi çirkin betonlaşmayla doldurulan Trabzon Uzungöl’de, bu çirkinliği ziyaretçilerin daha rahat görebilmesi için 510 bin lira bütçeyle seyir terası yapımına başlandı…
 
Trabzon’un doğal cennetlerinden biri olan Uzungöl, son 10 yılda adeta beton istilasına uğrayarak süs havuzuna dönüştü. Çirkin apartmanlarla dolan Uzungöl’deki çarpık yapılaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da tepkisini çekmişti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise tabiat parkı statüsündeki Uzungöl’e 500 bin lira harcayarak ‘seyir terası’ inşa ediyor. Yerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun seçtiği söylenen seyir terasının yapılış gerekçesi ise ziyaretçilerin ‘görsel’ ihtiyaçlarını karşılamak.
 
LADİN ORMANLARIYLA ÇEVRİLİ UZUNGÖL 1989’DA KORUMAYA ALINDI
Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesine adını veren Uzungöl, Türkiye’nin en güzel göllerinden biriydi. Ladin, kayın, meşe ve göknar ağaçlarının hâkim olduğu ormanlarla çevrili olan Uzungöl’ü de kapsayan 1625 hektarlık alan, zengin yaban hayatı ve biyolojik çeşitliliği nedeniyle 1989 yılında ‘Tabiat Parkı’ ilan edilerek koruma altına alındı.
EKOTURİZM İÇİN AYRILDI AMA BETONA KURBAN EDİLDİ
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin doğal ve kültürel kaynak değerleri ile birlikte kalkınmasını amaçlayan ekoturizm projesinin bir ayağının uygulamaya koyulması amaçlanan Uzungöl’deki gelişme hiç de beklenildiği gibi olmadı. Son 15 yılda hızlı ve çarpık betonlaşmaya kurban edilen Uzungöl, denetimsiz ve plansız yapılaşma yüzünden adeta çevresi apartmanlarla çevrili bir süs havuzuna dönüştü.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ‘AYDER’İN BİZ KİRLETTİK, REZİL ETTİK’
Geçtiğimiz ay memleketi Rize’yi ziyaret eden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgenin yaylalarındaki çarpık yapılaşmadan şikâyet ederek, “Şu anki Ayder Yaylası bizim temsilimiz olamaz. Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik” ifadelerini kullanmıştı.
‘İÇİŞLERİ BAKANI İLE UZUNGÖL’Ü KONUŞTUK’
AKP’nin il danışma meclisi toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de Uzungöl’ü de konuştuklarını kaydederek, burada da değişim ve dönüşüm yapılması gerektiğini, düzenlemeler yapılması durumunda çekim alanı olan bu yerlere gelip gidenlerin sayısının çok daha fazla olacağını vurgulamıştı.
‘İNŞAAT VE TURİZM PEK ÇOK SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİ’
İnşaat ve turizmin en önemli özelliği pek çok sektörün de sürükleyicisi ve lokomotifi olmalarıdır” diyen Erdoğan, konuşmasında özetle şunları dile getirmişti: “Ancak bu güzel gelişmeler yaşanırken bölgemizin tabii ve beşeri zenginliklerini mutlaka korumalıyız. Yapılaşma konusunda bu sancıyı uzun süredir ziyadesiyle zaten yaşıyoruz. Turizmde de aynı hataya düşülmeyeceğini ümit ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.
BAKAN SOYLU YERİNİ SEÇTİ, UZUNGÖL’E SEYİR TERASI İNŞAATI BAŞLADI
Uzungöl’deki çarpık betonlaşma devletin zirvesinde bile rahatsızlık yaratırken, bu beton yığınını ziyaretçilere göstermek için ‘seyir terası’ inşa ediliyor. Seyir Terasının yerini ise Trabzonlu olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun belirlediği kaydedildi.
BELEDİYE BAŞKANI TOK: ‘FARKLI BİR GÜZELLİK KAZANDIRACAK’
Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, seyir terasının Uzungöl’ün turizm potansiyeline farklı bir güzellik kazandıracağını söyledi. Uzungöl’ü ziyaret edenlerin fotoğraf çekmek için Yaylaönü yoluna akın ettiğini vurgulayan Belediye Başkanı Tok, ilgililerle yapılan incelemenin ardından seyir terası ihalesini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
‘GÖRSEL İHTİYACI KARŞILAMAK’ İÇİN 510 BİN LİRA HARCANACAK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) Rize 12. Bölge Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada ise ihalesi gerçekleştirilen seyir terasının inşasına başladığı duyuruldu. DKMP 12. Bölge Müdürlüğü’nün konuyla ilgili açıklamasında şöyle denildi: “Trabzon Şube Müdürlüğü çalışma alanı içerisinde bulunan ‘Uzungöl Tabiat Parkı’na, gelen ziyaretçilerin görsel ihtiyaçlarını karşılamak Uzungöl’ü en güzel noktadan seyretmek için estetik ve seyir açısından özel bir çalışma ile tasarlanmış ‘seyir terası’nın yapımına başlandı. Seyir terası çelik konstrüksiyon üzeri ahşap kaplama olarak inşa edilecektir. Gezinme alanı 300 metrekare ve toplam maliyeti 510.000 TL olan seyir terasının ihalesi 26.06.2017 tarihinde yapılmış 13.07.2017 tarihinde imalatlara başlanmıştır. Bu yılsonunda seyir terasının yapımı tamamlanıp hizmete sunulacaktır.”
2117200cookie-checkBu rezaleti göstermek için yarım milyon harcanacak!
Önceki haberSadece hayvanlar değil, hayvancılık da kurban ediliyor!
Sonraki haberPazardaki tüm ürünleri aldı, bedavaya dağıttı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.