ÖRP eriyor

Kıbrıs gazetesinin yayınladığı ankette en ilgi çekici sonuç, UBP’nin birinci parti olması, CTP’nin güç kaybetmesi ya da DP’nin baraj altında gözükmesi değildir. Anketin en ilgi çekici yanı, Parlamentoda 2 milletvekili bulunan ÖRP’nin % 1’in altına gerilemiş olmasıdır.

Geçen günlerde yazmış olduğum ‘Siyaset ve Komedi’ başlıklı yazımdan sonra çok sayıda siyasetçi ve vatandaştan telefon ve mail mesajı almıştım. Bu mesajlardan en ilginç olanı, ÖRP içinde çok önemli bir konumda olan, ismini açıklamak istemediğim bir siyasetçiden geldi. ÖRP konusunda yazdıklarıma sonuna kadar katıldığını söyleyerek yazım nedeniyle tebriklerini iletti ve Turgay Avcı’nın bir o yana bir bu yana yalpaladığını, net bir siyasi çizgi izlemediğini ve ÖRP’nin başarısızlığının gerçek sorumlusu olduğunu söyledi. Gördüğüm kadarıyla ÖRP içinde Turgay Avcı’ya karşı ciddi bir muhalefet ortaya çıkmış durumda.

ÖRP yetkilisinin ÖRP hakkında yazdıklarım için beni arayıp kutlaması, ÖRP içinde iktidar savaşının başladığı anlamına geliyor. Kuruluş biçimi ve CTP ile koalisyon nedeniyle bir türlü hazmedilemeyen ÖRP lideri Turgay Avcı’yı Kurultay’da bir sürpriz beklediğini de bu vesileyle öğrenmiş oldum. Ancak, erime sürecindeki bir partide Kurultay yarışı yaşanacağını sanmıyorum.

ÖRP’li üst düzey yetkiliye göre, ÖRP içinde Turgay Avcı gerginliği had safhadaymış. ÖRP’li yetkiliye göre, Turgay Avcı MYK’yı toplamayıp partiyi tek başına yönetmeye devam ediyor. ÖRP yetkilisine göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ÖRP tabanı UBP lideri ve Başbakan Derviş Eroğlu’nu destekleyecek. Ben de tersini düşünemiyorum, ancak Turgay Avcı’nın bu konuda ne gibi bir tavır alacağını göreceğiz.

ÖRP yetkilisi, Kurultayın yaklaştığını, ancak Turgay Avcı’nın MYK’yı toplamadığı gibi, Kurultayı da ertelemeye çalıştığını iddia ediyor. Kurultayda kesinlikle karşısına aday çıkarılacağını ve Kurultaydan çıkacak yeni ÖRP’nin Avcı’sız olmasını ümit ettiğini söyleyen ÖRP yetkilisi, partinin diğer milletvekili Mustafa Gökmen’in de kendileri gibi düşündüğünü, ancak cesur davranıp Kurultayda aday olamadığını ifade etti.

Gördüğüm kadarıyla, ÖRP’de işler karışmış durumda. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Turgay Avcı’nın Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat lehine çalışma içine gireceğine ilişkin kuşkular olduğunu dile getirenler az değil. Benim düşünceme göre, ÖRP aday çıkarmayacak ve partilileri serbest bırakacak. Bu durumda ÖRP’lilerin çok büyük çoğunluğu da UBP adayını destekleyecek, küçük bir kesim ise sandığa gitmeyerek oyunun dışında kalacak. Bu durum, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini siyasi bir pazarlık noktasına getirmeye çalışan Avcı’yı sıkıntıya sokmuş durumda. Bir yandan Kurultay sıkıntısı, diğer yandan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, ÖRP’de sıkıntılı günler geçirilmesinin kaynağını oluşturuyor. Bunun nedeni ise sönük geçecek bir Kurultay ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde etkisiz kalacak bir ÖRP’nin güç kaybedeceğinin bilinmesi.

ÖRP’ye seçimlerde şans veren ve seçim barajını aşmalarını sağlayan seçmenler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok büyük bir oranda milliyetçi bir adaya, KKTC’yi savunacak bir adaya oy verecek gibi görünüyor. Parti kararı alınsa bile partinin üye ve destekçilerinin çok büyük kısmının UBP adayı olan Derviş Eroğlu’na kesin destek vereceklerini iddia edenler arasında parti yöneticileri de bulunuyor. Bu durum, Turgay Avcı ve çevresindeki üç beş yandaşının morallerini bozuyor.

Her fırsatta Türkiye yanlısı bir görünüm çizmeye çalışan, ancak muhalefet partileri ile dirsek temasına girerek Türkiye Cumhuriyeti’nin katkılarıyla gündeme gelen ekonomik pakete tavır almaktan çekinmeyen, hala CTP’nin uzantısı görünümünde bulunan ÖRP’nin hızla erime sürecine girdiği görülüyor. Kıbrıs gazetesinde yayınlanan ankette % 1’in altında görünmesi de bu kanımı destekler nitelikte. Bu durumda ÖRP tabanı, hızla UBP’ye ve DP’ye kayacaktır. Hızla eriyen ÖRP’yi kötü günler bekliyor. ÖRP kurmayları, CTP uzantısı olmaktan kurtulmak için net bir siyasal kimlik ve söylem geliştiremedikleri sürece ÖRP sıfır noktasına yaklaşacak. İlerideki günlerde ÖRP’nin kapısına kilit vurulursa şaşırmayalım.

________________________

* Doç. Dr.

670900cookie-checkÖRP eriyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.