Ruhani: Yabancı güçlerin varlığı bölge güvenliğine tehdit

Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yönelik saldırının ardından ABD Cuma günü ülkeye asker göndereceğini duyurdu. Ardından hem Tahran’dan hem de Riyad’dan açıklamalar geldi.

Pazar günü, 1980-1988 yılları arasında süren İran-Irak savaşının başlangıcının yıl dönümü sebebiyle İran’ın başkenti Tahran’da askeri geçit töreni yapıldı.

Törende konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “kimsenin ülke sınırlarını ihlâl etmesine izin vermeyeceklerini” söyledi.

Yabancı güçlerin Körfez’de bulunmasının hem bölge için, hem de petrol sanayi ve uluslararası deniz taşımacılığı için tehlikeli olduğunu söyleyen Ruhani’nin açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Sauudi Arabistan’a asker göndereceği duyurmasının ardından geldi.

Ruhani, ülkenin korunmasında komşularının da kendilerine destek vereceğini, komşularına dost elini uzattıklarını söyledi:

“Yabancı güçlerin varlığı bölge güvenliğine tehdit oluşturur. Bizim yolumuz bölge ülkeleriyle birlik ve işbirliği yaratma yoludur. Körfez’in güvenliği iç meseledir, Hürmüz Boğazı’nın güvenliği de öyle. Yabancıgüçler halklarımız ve bölgemiz için sorun yaratır. Fars Körfezi’nin [Basra Körfezi] Hürmüz Boğazı’nın ve Umman Denizi’nin güvenliği bölgede ülkelerinin yardımıyla sağlanacaktır. Bu hassas ve önemli tarihi anda, komşularımıza dost eli, kardeşlik elini uzattığımızı duyuruyoruz.”

2336700cookie-checkRuhani: Yabancı güçlerin varlığı bölge güvenliğine tehdit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.