Rum basınından Büyükanıt’a eleştiri

TAK ajansının çeviri haberine göre; Selanik’te düzenlenen 1. Balkan Ülkeleri Genel Kurmay Başkanları Toplantısı’na katılan Büyükanıt’ın, Atatürk’ün doğduğu evi ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar Rum basınına da yansıdı.


Fileleftheros “Atina FIR Alanı Ankara’ya Da Ait –Büyükanıt Sinsi-Tahrikkar” başlığıyla yansıttığı haberinde Orgeneral Büyükanıt’ın; Türk savaş uçaklarının Ege’deki faaliyetlerinin sorumluluğunu üstlendiğini, sözde “Atina FIR hattına” girdiklerinde Yunanistan hava sahasını ihlal etmiş oldukları iddiasını reddederek, geri adım atmadığını yazdı.


Gazete Büyükanıt’ın “Atina FIR Hattı’nı Yunanistan’ın milli sınırı olarak göremeyiz” sözlerine Yunanistan Genel Kurmay Başkanı Hinofitis’ten derhal yanıt geldiğini ve “Ege’de uluslar arsı kurallara uygun olmayan uçak hareketleri var” iddiasında bulunduğunu yazdı.


Haravgi geniş yer verdiği haberine “Ege’nin Statüsünü Şüpheli Buluyor –Yaşar Büyükanıt Selanik’te Kaldığı Süre İçerisinde Tahrikkar”, Alithia “Büyükanıt’tan Atina’da Zeytin Dalı: Ege’de Silahsız Uçalım -‘Ege’de Düşman Değiliz’” ve Mahi “Türkiye-Yunanistan İlişkilerinin İyileştirilmesi Konusunda İrade Bulunduğunu İleri Sürüyor –Büyükanıt, Kastettiğinin Söyledikleri Olduğunu Savunuyor” başlığını attı.


Mahi’nin “Matsakis, Büyükanıt’ın Barışçı Görünmek İçin Seçimler Öncesinde Çarpıttığını Savunuyor” başlıklı başka bir haberine göre Rum Avrupa Milletvekili Marios Matsakis, Türk Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Yunanistan ziyareti sırasındaki davranışlarının “beklenmedik bir şekilde düşük tonda olduğunu” savunarak “Türk generalin sözlerinin muhatabı Yunanistan değil Türk kamuoyuydu” iddiasında bulundu.


Gazete yazılı bir açıklama yapan Matsakis’in; Orgeneral Büyükanıt’ın bu günlerde “Türkiye’nin siyasi yaşamını ordunun denetiminden kurtarmaya çalışan ve bu yöndeki çabası da hissedilir ölçüye ulaşan TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la savaş halinde bulunduğunu” ileri sürdü, devamla şunları iddia etti:


“Türk ordusu, kendini tehdit altında hissederek, yapmak istediği ve daha önceki dönemler olsaydı yapacağı gibi artık dorukçu bir tepki gösteremiyor. Böylece, Anglo-Amerikanların da yardımıyla Yunanistan ziyaretini de Türk halkına ve özellikle ezeli düşman Yunanistan’a askeri liderliğin güya barışçı yüzünü göstermek için bir fırsat olarak kullanmak suretiyle siyasi karşı atağa geçiyor.


Sayın Büyükanıt, Yunanistan ziyaretinde söylediklerini kastediyor ise bunu göstermek çok kolaydır. Derhal Ege’deki tahrikkar Türk uçuşlarına son vererek ve Kıbrıs’taki Türk işgal kuvvetlerini çekerek bunu gösterebilir.”


 

699330cookie-checkRum basınından Büyükanıt’a eleştiri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.