Rum basınından seçmeler / 14 Mayıs 2005

REHN’DEN 5 MESAJ
ALİTHİA, “Olli Rehn’den Lefkoşa’ya 5 Şimşek –Güvenlik ve Tüzüklerle İlgili Kıbrıs Endişelerine Avrupa Yanıtı” başlığıyla manşete çıkardığı haberinde; adayı ziyaret eden AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn’in dün akşam adadan ayrılırken ardında; “Rum yönetimine 5 adet şimşek savurduğunu” vurguladı.


Gazete Rehn’in; “`AB üyeliği adadaki güvenliği garanti altına alıyor’ dediğini, Annan planının mülkler konusuna yanıt verdiğini savunduğunu, Kıbrıs Türk liderliğinin ve Ankara’nın uzlaşıcılığından söz ettiğini, tüzüklerin Kıbrıslı Türklerin ekonomik kalkınmasına yardımcı olma hedefini taşıdığını söylediğini ve adalet konularında işbirliği istediğini” yazdı ve “Bütün bu noktalarda, Lefkoşa’nın tezleriyle görüş ayrılıkları açıktır” değerlendirmesinde bulundu.


Gazeteye göre Rehn, adadan ayrılışından önce dün yaptığı açıklamada; Rum yönetiminin gerek Kıbrıs sorunu gerek AB’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarıyla ilgili dile getirdiği endişelere yanıt vermeye çalıştı. Olli Rehn’in Rum “Uluslararası Konferans Merkezi”ndeki konuşmasında ortaya koyduğu 5 maddelik mesaj şöyle:


 “1-Kıbrıs’ın AB’a üyeliği, adanın güvenliğini garanti eder
 2-Annan planı değiştirilebilir ancak sorunun çözüm çerçevesini oluşturur
 3-Direkt ticaret, Kuzey kesimi ile ticaretin özel önkoşullarını yaratmayı hedefler
 4-Adalet alanında ve iç meselelerde işbirliği gerekir
 5-Kıbrıs Türk toplumu, adanın yeniden birleşmesini istiyor.


CELPNAMELERLE İLGİLİ TELKİNLER
 POLİTİS “Brüksel ve Bilirkişilerden Telkinler –Celpnameleri Bırakın” başlıklı haberinde Rum yönetiminin; KKTC’deki eski Rum malları konusunu siyasi açıdan göğüslemesi, yabancılar ve Kıbrıslı Türkler aleyhine dava açmaması konusunda kendi danışmanlarından dahi telkinler almakta olduğunu bildirdi.


Gazete, Avrupa Komisyonu’nda hâkim olan değerlendirmenin ise; hukuki kovuşturmaların hiçbir yere varmayacağı, aksine; Kıbrıs sorununun çözümü prosedürünü önemli ölçüde olumsuz etkileyebileceği şeklinde olduğuna dikkat çekti.


Gazete Rum yönetiminin uluslararası düzeyde yürütmekte olduğu “önleyici diplomasinin” halen sonuç vermeye başladığını yazarak Brüksel’in; AB’a karşı siyasi konumunu kötüleştirdiği argümanını öne çıkararak Türkiye’ye; KKTC’deki inşaat patlamasını durdurmasını telkin etmekte olduğunu yazdı.


MAHİ “Nikos–Olli Rehn Gaspın Durdurulması Konusunda Anlaştı –Zaman, Çözümün Aleyhine İşliyor” başlığıyla yansıttığı haberinde, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in Olli Rehn ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Nicolas Schmidt’le görüşmesinden sonra yaptığı açıklamaya yer verdi.


Habere göre zamanın, yeniden birleşme çözümünün aleyhine işlemekte olduğuna duyarlılık gösterilmesi gerektiği görüşünü ortaya koyan Anastasiadis görüşmede; “son günlerde patlayıcı boyutlar kazanan ve iki toplum arasında düşmanlık ortamı yaratan KKTC’deki eski Rum mallarının kullanımı konusunun durdurulması gereğinin” gündeme geldiğini söyledi.
Herhangi bir tüzük için; Rum yönetiminin olur görüşünün alınması gerektiğini de Rehn’in bilgisine getirdiğini anlatan Anastasiadis, tüzüklerin sadece geçici nitelikte olabileceklerini savundu.


Anastasiadis; tüzüklerin süresinin uzatılmasının sadece oldubittilerin kalıcılaşmasına hizmet edebileceğini savundu. Avrupalı yetkililerin; Kıbrıs sorununa hemen kapsamlı bir çözüm bulunması gerektiğini, bunun; mevcut sorunları önemli ölçüde gidereceği üzerinde özellikle durduklarını anlatan Anastasiadis, Mağusa konusunun şu anda Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk tarafları arasında nabız yoklama aşamasında bulunduğunu, herhangi bir şey açıklanmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.


Öte yandan FİLELEFTHEROS Olli Rehn’le yaptığı özel söyleşiyi yayımladı. Rehn özetle; “Kıbrıs’ta geçmişe aşırı, geleceğe asgari ölçüde odaklanma var. Geçmişi bırakın, geleceğe bakın” dedi.


ERCAN’DAN GELECEK ABD KONGRE HEYETİNE PROTESTO
 Rum Yönetimi, Amerikan Kongresi’nden bir heyetin “yasa dışı” Ercan Havalimanı aracılığıyla “işgal altındaki toprakları” ziyaret etmek istemesine, Washington ve Kıbrıs’taki Amerikan Büyükelçiliği’ne yönelik protestoyla tepki gösterdi.


HARAVGİ, “Meşruiyete Saygı Duyun” başlığıyla verdiği haberde, Rum Yönetimi’nin diplomatik yolla yaptığı protestoda, Amerikan Kongresi üyelerinin ziyaretinin Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararını çiğneme anlamına geleceğini belirterek, “Kıbrıs’taki meşruiyete saygı duymaları ve yasa dışı havalimanları veya limanları kullanmamaları” yönünde Amerikan Kongresi heyetine çağrıda bulunduğunu yazdı.


Gazete şunları yazdı:


“Hükümet, her zaman Kongre heyetiyle görüşmeye sadece Kıbrıs’a yasal havalimanları veya limanlar aracılığıyla gelmeleri durumunda hazır olduğunu ifade etmiştir. Zaten, Washington ve buradaki ABD Elçiliğine protesto girişiminde bulunmuştur, ayrıca ABD’deki yurttaşlar da hareket geçti. ABD’liler bu kışkırtıcı davranışla ilgili olarak, ziyaretin resmi değil özel ziyaret olduğu yönünde iddialarda bulundular. Bilgilere göre söz konusu heyet Kongre’nin Türk dostu grubundan oluşuyor. Bu arada, ABD Kongresi’nin 3 üyesi daha listeye eklendi. Türkiye’yi 1 Haziran’da ziyaret edecek olan ve ardından yasa dışı Ercan Havalimanı aracılığıyla, işgal altındaki topraklara geçecek olan Robert Yoeksler (Demokrat) ve Edward Wuidflio’in (Demokrat) dışında, listeye Bernis Johnson (Demokrat), Kentrik Mik (Demokrat) ve Neythan Dil’de (Cumhuriyetçi) eklendi. Heyete Anna Esso’nun da (Demokrat) dâhil olması muhtemeldir. Bilgilere göre, heyetin işgal altındaki topraklara gidişi, özel uçakla sağlanacak ve ilk kez Amerikalı Milletvekilleri Kıbrıs’a sahte devlet üzerinden gelecek.”


ATİK MALZEMELERİNİN MAĞUSA’DA İNDİRİLMESİ “OYUNMUŞ”
HARAVGİ, Türk çıkarlı şirketin; Rum Telekomünikasyon Dairesi’nin (ATİK), 148 bin 862 Euro değerindeki cep telefonu baz antenlerinden oluşan malzemelerini, “işgal altındaki topraklara” gitmesi durumunda almayacağını Çarşamba gününden beri bilmesine rağmen, malzemeleri Mağusa Limanı’na indirmeye (kendi ifadesiyle) “özen gösterdiğini” belirterek, malzemeleri sağlayan şirketin yanlışlıktan dolayı özür dilediğini ve Romanya’ya geri döndüğü zaman malzemeleri “yasal yoldan” göndereceğini belirttiğini yazdı.


Habere göre ATİK Başkanı St. Kremmos dün yaptığı açıklamada, malzemelerin Romanya’dan Kıbrıs’a getirilmesi görevini üstlenen Türk denizcilik şirketinin, ATİK’in sorumlusuyla iki kez görüşerek, malzemeleri “işgal altındaki topraklar” aracılığıyla Lefkoşa’dan teslim alması yönünde yardım istediğini, ATİK’in bunu reddetmekle kalmayıp, malzemeleri sağlayan Daulman Şirketi’nin Güney Kıbrıs’taki temsilcisinden izahat da istediklerini belirtti.


Sözleşme gereği malzemelerin sadece “yasal limanlar” aracılığıyla alındığını hatırlatarak olayın siyasi boyut kazandığını söyleyen Kremmos, bunun doğal olduğunu, “çünkü sahte devletin olaydan yararlanmak ve AB’ın Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn’e şikâyet vesilesi yaratmak istediğini” iddia etti.


Rum Hükümet Sözcü Vekili Marios Karayon ise yaptığı açıklamada, olayı “planlanmış bir hareket” olarak nitelendirdi. Karayon “sahte devletin, Yeşil Hat tüzüğünü çiğnediğini bildiğini” savunarak, bu olayla Avrupalı yetkililerinin ziyaretlerinden faydalanmak istediğini de ileri sürdü. Karayon, bunun aynı zamanda “puan toplamak” amacıyla yapıldığını da ileri sürdü.


PAPADOPULOS: “CUMHURBAŞKANINI VE YARDIMCISINI HALK SEÇSİN”
 Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un, ortak devletin cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkan yardımcısının “halk tarafından” seçilmesini önerdiği bildirildi.


POLİTİS Kıbrıs müzakerelerinin olası yeniden başlaması ışığı altında arabulucuların, Annan planında önemli ancak sınırlı değişiklikler üzerinde çalışmakta olduklarını; uluslararası unsurun ve özellikle ABD’nin; Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un; ortak devletin cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkan yardımcısının “halk tarafından” seçilmesi önerisini tartışmaya hazır göründüklerini aktardı.


KENNEDY’DEN SÜRECE İLİŞKİN PARAMETRELER
FİLELEFTHEROS, Washington’un, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarıyla ilgili yeni çabaların başlaması ışığında BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a destek belirterek, ortaya koyduğu temel parametreleri duyurduğunu belirtti.


Gazeteye göre bu hafta bölgedeki temaslarını tamamlayacak olan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Laura Kennedy, ABD’lilerin “ilk olarak BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, Rum tarafının endişelerini bilmesi gerektiği şeklindeki tutumunu mantıklı bulduğu, ikincisi Lefkoşa’nın yeni bir çabanın çok iyi hazırlanması gerektiği düşüncesine katıldığı, üçüncüsü de Genel Sekreter’in hakemlik hakkını yerine getirmesinin kabul edilip edilmeyeceği konusunu Kıbrıs’taki iki tarafa havale ettiği” şeklindeki parametrelerini ortaya koydu.


KARAMANLİS KIBRIS SORUNUNA DEĞİNDİ
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Yunan Hükümeti’nin, iki toplum arasında Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin BM çatısı altında, takvim ve hakemlik olmadan, yeniden başlamasından yana tavır sergilediğini yineledi.


HARAVGİ ve diğer gazetelere göre Yunan Meclisi’nde konuşan Karamanlis, Yunanların, Kıbrıs sorununun çözümünü herkesten çok istediğini söyledi.


Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Karamanlis, bu ilişkilerin iyileştirilmesi için koşulun Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu da belirtti.


Yunan Hükümeti’nin hedefinin Güvenlik Konseyi kararları, Annan planı ve AB normları çerçevesindeki müzakerelerden sonra Kıbrıs sorununa yaşayabilir, işlevsel bir çözüm sağlanması olduğunu da belirten Karamanlis, hakemlik ve takvim olmaksızın, BM çatısı altında, iki toplum arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasının cesaretlendirilmesi gerektiğini kaydetti. İşlevsel ve yaşayabilir olmayan bir çözümün çözüm olmayacağını belirten Karamanlis, bu nedenlerden dolayı Rum Yönetimi’nin siyasi liderliğiyle devamlı surette temas halinde olduklarını söyledi.


KLERİDES ONORE EDİLECEK
SİMERİNİ ve diğer gazeteler, DİSİ’nin, Pazartesi günü (16 Mayıs) düzenleyeceği bir törenle, kurucusu ve aynı zamanda Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’i onore edeceğini belirttiler.


Habere göre DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu, dün “Glafkos Klerides onuruna tören” konulu bir basın toplantısında, “İkinci Dünya Savaşı’nda faşizme karşı savaşan, EOKA mücadelesine katılan ve 43 yıldır ülkesine hizmet eden” Klerides’in, Güney Kıbrıs’ı AB üyesi yapmayı başardığını söyledi.
 
RUM YETKİLİLERİN TEMASLARI
Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, 16-17 Mayıs’ta yapılacak olan Avrupa Konseyi Zirve Toplantısı’na katılmak amacıyla yarın adadan ayrılacak.


POLİTİS ve diğer gazetelere göre Papadopulos’un da hazır bulunacağı zirve toplantısında, Avrupa Konseyi üyesi 46 ülkenin devlet ve hükümet başkanları da yer alacak. Liderler toplantıda, “Avrupa bütünlüğü değerleri” gibi konuları ele alacak.


Gazete Papadopulos’un, Avrupalı liderlerle Kıbrıs sorununun çözüm sürecini görüşmesinin de beklendiğini yazdı.


MAHİ ise Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu’nun, İsrail ve Filistinli yetkililerle temaslarda bulunmak amacıyla, İsrailli meslektaşı Silvan Şalom’un daveti üzerine 16-17 Mayıs’ta İsrail’e bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.


TÜRK BALIKÇI TEKNESİ


FİLELEFTHEROS içinde 3 Türkiyeli’nin bulunduğu balıkçı teknesinin dün sabah saatlerinde radarlar tarafından tespit edilmesinin ardından, Rum Deniz ve Liman Polisi’nin derhal harekete geçtiğini ve balıkçı teknesini Paralimni’deki balıkçı barınağına götürdüklerini belirtti.


Habere göre 3 Türkiyeli verdikleri ifade de düzenli olarak Mağusa ve Antalya arasındaki bölgede gezindiklerini ve balıkçılıkla uğraştıklarını belirttiler. (FK/FY/can)
 
YANGIN


MAHİ ve diğer gazeteler Lefkoşa’nın Rum kesimine bağlı Eğlence’deki Arona bölgesinde dün öğleden sonra saat 16.00’da büyük bir yangın çıktığını, yangının daha sonra KKTC’deki mayın tarlalarına doğru yöneldiğini belirttiler.


Gazete, Rum itfaiye ekiplerinin, yangını kontrol altına almak için iki saat uğraştığını, ayrıca, KKTC’deki yangının söndürülmesine yardım etmek amacıyla BM nezdinde girişimde de bulunduğunu belirtti. Habere göre itfaiye ekipleri, yangının tekrarlanabileceği endişesiyle gece boyunca bölgede kaldı. Gazete, Güney Kıbrıs genelinde dün toplam 15 yangın çıktığını da belirtti.


Öte yandan ALİTHİA, Eğlence’de çıkan yangının “Timbu” (Kırklar) ve “Piroyi”ye (Gaziler) kadar yayıldığını belirterek, bölgede, “işgal ordusuna ait kışlaların ve mayın tarlaları bulunması nedeniyle” Rum itfaiye ekiplerine ara bölgeye girme izninin verilmediğini yazdı.
 Gazete ayrıca 15’i Lefkoşa’da olmak üzere dün Güney’de 25 yangın çıktığını belirtti.
 Habere göre “Paleometeho’da” (Eski Metoş) çıkan bir yangında ise 48 yaşındaki Nikolas Tilliros ciddi şekilde yaralandı. Tilliros’un vücudunda ciddi yanıklar bulunuyor. (FK/FY/can)
 
HOLİGANLAR İKİ KIZI TEKME TOKAT DÖVDÜ
FİLELEFTHEROS ve diğer gazeteler; Omonia-Apollona maçının oynandığı önceki gece bir grup Rum gencin Lefkoşa’nın Rum kesiminde terör estirdiğini, önlerinde seyreden aracı durdurup, içindeki iki kızı sokak ortasında dövdüklerini bildirdiler.


Habere göre maç sonrasında bindikleri araçla Lefkoşa’nın Rum kesiminde turlayan Rum gençler, uzun huzmeli ışıklarını yakarak trafikte seyretmekte olan ve içinde iki kızın bulunduğu aracı takip etmeye başladılar. Gençler; araçlarının pencerelerinden de sarkarak kızlara küfür edip el-kol işaretleri yaptılar. Kızlar, taşkınlık yapan Rum gençlerin aracı geçip gitsin diye, araçlarını yol kenarında durdurunca; taşkınlık yapan gençler tarafından araçları ablukaya alındı.  Rum gençler, iki kızı yol ortasında tekme tokat döverek hastanelik etti.

679350cookie-checkRum basınından seçmeler / 14 Mayıs 2005

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.