Rum basınından seçmeler

YAKOVU’NUN ÇİN TEMASLARI


Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Yakovu’nun Çin Halk Cumhuriyeti’ne resmi ziyaretİ çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Zeng Qinghong ile görüştüğü bildirildi.


HARAVGİ’nin haberine göre, Yakovu ile Qinghong arasındaki görüşmede birçok konu yanında Kıbrıs sorunu da ele alındı ve Yakovu Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ile çözüm çabaları hakkında Qinghong’a bilgi verdi.


Habere göre Qinghong ise, Kıbrıs sorununa “adadaki her iki toplumun çıkar ve endişelerini tatmin edecek bir çözüm bulunması” dileğinde bulunarak, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Çin’in, Kıbrıs sorununa BM kararlarına ve uluslararası hukuka uygun bir çözüm bulunması çabalarını aktif destek vereceğini ifade etti. 


*** 


PİRGO VE DENYA’DA MAYINLAR TEMİZLENİYOR

 Rum Savunma Bakanı Kiriakos Mavronikolas, Aşağı Pirgo  ve Denya köylerinde mayın temizleme işleminin başladığını ve  iki ay içerisinde temizlemenin tamamlanacağını açıkladı.


POLİTİS’e göre Mavronikolas, Türk tarafındaki mayınların temizlenmesi için Türk tarafının iyi  niyet göstermediğini de iddia etti


Mavronikolas, Güney’deki mayınların temizlenmesini üstlenen  şirketin işlerini tamamlamasının ardından adadan ayrılabileceğini belirterek, her iki tarafta bulunan  mayınların tümünün temizlenmesi  hedefinin başarıya ulaşamayabileceğini kaydetti.


***


HIRVAT MÜSTEŞARIN TEMASLARI
HARAVGİ’ye göre Hırvatistan Dışişleri Müsteşarı Hıdo Bislev’i Güney’deki temaslarını sürdürüyor.


Gazeteye göre Biscevire dün AKEL Genel Sekreteri Meclis Başkanı  Başkanı ve  Cumhurbaşkan Vekili Dimitris Hristofyas’la görüştü.


Hristofyas  görüşmede  Kıbrıs Rum tarafının, adayı yeniden birleştirecek ve Kıbrıslı Rum ve Türklerin çıkarlarını güvence altına alacak bir çözüme yol açacak görüşmelere  hazır olduğunu söyledi.


Gazeteye göre Biscevic dün Rum sözcü  Kipros Hrisostomidis’le de görüştü.


Yapılan resmi açıklamada Hrisostomidis ve Biscevic’in “Kıbrıs” ve Hırvatistan arasındaki ikili ilişkiler AB ve bölgesel konuların ele alındığı belirtildi.


***


“AVRUPA GÜNÜ” AÇIKLAMALARI
Rum siyasi parti liderleri, “Avrupa Günü” dolayısıyla çeşitli açıklamalarda bulundular. MAHİ’nin haberine göre, Rum Meclisi Başkanı AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas, Avrupa Günü dolayısıyla dün Meclis avlusunda ilkokul öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen törende bir açıklama yaptı.


Habere göre Hristofyas, “tüm vatandaşlar için daha iyi yaşam koşulları yaratacak barışçıl bir Avrupa için çalıştıklarını” belirtti. Hristofyas,  “Kıbrıslı Türk ve Rumların yabancıların müdahaleleri olmadan barış içinde birlikte yaşamaları amacıyla işgalin sona erdirilmesi için gerekli barış koşullarını oluşturmaya çalışmamız gerekir” dedi.


Diğer partiler de Avrupa Günü nedeniyle çeşitli mesajlar yayımladılar.


***


       
RUM “KIBRIS ÜNİVERSİTESİ’NE” SADECE 3 KIBRISLI TÜRK BAŞVURDU

SİMERİNİ, önümüzdeki öğrenim yılında Rum “Kıbrıs Üniversitesi” tarafından Kıbrıslı Türkler için açılan 55 kontenjana sadece 3 Kıbrıslı Türk’ün başvuruda bulunduğunu yazdı.
 Gazete, başvuruların sayısının bu kadar az olmasının başlıca sebebinin Yunanca’nın iyi bilinmesi şartının aranması olduğunu da ifade etti.

679160cookie-checkRum basınından seçmeler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.