‘Rum Kesimi silahlanmaktan vazgeçmeli’

Avcı, yaptığı açıklamada, Kıbrıs konusuna adil ve kalıcı bir çözüm bulmak amacıyla kapsamlı müzakerelerin başlatılması için Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu yapıcı çabaların sürdüğünü kaydederek, “Karşılıklı güven ortamının oluşturulmasının en çok gerekli olduğu bu dönemde, Rum tarafının silahlanma girişiminin Papadopulos’un gerçek niyetini gösterdiğini” bildirdi.


Avcı, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin yaklaşık 110 milyon dolar ödeyerek 41 yeni savaş tankı almak için başlattığı girişimin, KKTC’de barışın koruyucusu ve kollayıcısı olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne olan ihtiyacı bir kez daha açıkça gözler önünü serdiğini vurguladı.


“Kıbrıs adası ve Doğu Akdeniz’deki dengeleri olumsuz etkileyen Rum yönetiminin bir müddet önce Fransa ile ‘Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması’ imzaladığını” da hatırlatan Avcı, Rum yönetimini, silahlanma ve uzlaşmazlık politikasından vazgeçmeye çağırdı.


RUM YÖNETİMİNDEN AİHM’E BAŞVURU 
 
Öte yandan  Kıbrıs Rum yönetiminin, KKTC sınırlarında kalan Rum taşınmaz malları konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduğu bildirildi.


Rum “Mahi” gazetesinin haberinde, Rum başsavcılığının AİHM’e, bu konudaki başvuruları içeren “4 kutu dolusu dosyayı” gönderdiği ifade edildi.


Gazete, Rum başsavcılığının KKTC’deki her eski Rum taşınmaz malının kullanımı için ayrı ayrı dosya hazırladığını ve Rum başsavcısının özel mektubunu da içeren bu dosyaları AİHM’e gönderdiğini yazdı.


Haberde ayrıca, Rum başsavcılığının tapu dairesi, emniyet hizmetleri ve diğer Rum birimleri ile uzun zamandır koordineli çalıştığı ve hangi Rum eski taşınmazının kime nasıl satıldığına ilişkin bilgilerin toplandığı ifade edildi.


FOTOĞRAF: Turgay Avcı


 

702220cookie-check‘Rum Kesimi silahlanmaktan vazgeçmeli’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.