Rum Kesimi, üslerin borcunu istiyor

Rum Meclisi’nin, Güney Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri’ne ilişkin görüşmelerini dün tamamladığı ve üslerin egemenliğinden kuşku duyulduğunu belirterek, Rum hükümetine üslerin borçlarına ilişkin girişimde bulunması çağrısı yapan bir kararı oybirliğiyle kabul ettiği bildirildi.


TAK’ın aktardığına göre, Güney’de yayınlanan HARAVGİ, Rum Meclisi’nin kararında, “Kıbrıs’ın gelecekte tüm askeri varlıklar veya üslerden kurtulmuş olmasının umut edildiği” ifadesinin yer aldığını da yazdı.


Habere göre kararda, İngiliz Üsleri’nin 1965’ten beri Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı ekonomik yükümlülüklerini yerine getirmemesinin Kuruluş Anlaşması’na aykırı olduğu belirtilerek, bu durumun devamı halinde önlem alma ve girişimde bulunma konusunda Rum hükümetine çağrıda bulunulduğu kaydedildi.


Meclis kararında, Rum AP Milletvekili Marios Matsakis’in tutuklanmasının da kınandığını belirten gazete, tutuklamanın “Avrupa Parlamentosu ve AB kurumlarının küçük düşürülmesi” anlamına geldiğinin de kararda ifade edildiğini yazdı.


Habere göre Meclisi Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas, “İngiliz üsleri mevcut olduğu sürece Kıbrıs halkı üslerin kaldırılması konusunu gündeme getirecek” dedi ve bu talebin Rumlarla Türklerin ortak talebi haline dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.


Hristofyas, Rum tarafının üsler bölgesinde egemenliğini uygulayamadığını, İngilizlerin ise üslerin egemen olduğunu iddia etmelerine karşın kendilerinin bunu kabul etmediklerini belirterek, “Bu durumda Kıbrıslı ve yabancı uzmanlar tarafından gelecekte üslerin kaldırılmasına yönelik muhtemel taleplerinin dayanak noktası olabileceği bir çalışma gerçekleştirilmesi gerekir” dedi.


KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise konuyla ilgili açıklamasında, Rum hükümetine üsler konusunda uluslararası mahkemeler ile örgütler de dahil diplomatik ve diğer çeşitli girişimlerde bulunması çağrısında bulundu.


Omiru, İngiltere’nin üsler konusunda Kuruluş Anlaşmasından doğan haklarının “kolonileşme kalıntıları” olduğunu da söyledi.

699320cookie-checkRum Kesimi, üslerin borcunu istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.