Rum Kesimi’Ne yeni ‘mülkiyet’ önerisi

Eroğlu, tarafların mülkiyet konusunda bugüne kadar sunduğu önerileri, AİHM kararlarıyla daha da zenginleştirerek, yeni bir öneri paketi sunduklarını söyledi. Eroğlu, “Şu anda bizim görüşlerimiz müzakere masasındadır. Onların görüşleri müzakere masasındadır. Al-ver noktasında henüz değiliz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak müzakereleri çerçevesinde Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas ile gerçekleştirdiği görüşmeden dönüşte gazetecilere kısa bir açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

Derviş Eroğlu, verimli geçen bugünkü görüşmede mülkiyet konusunu detaylı bir şekilde değerlendirmeye devam ettiklerini söyledi. Eroğlu, Hristofyas’ın geçen defa sunduğu önerilere karşı hazırladıkları metni okuduklarını kaydetti. Eroğlu, “Karşılıklı metinleri sunduktan sonra yaptığımız konuşmalarda konularla ilgili detaylandırma yaptık” dedi.

AĞUSTOS PROGRAMI BELİRLENDİ

Toplantıda görüşme tarihlerini de ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, 22 Temmuz ve 28 Temmuz’da gerçekleştirilecek görüşmelerin ardından Ağustos ayında da 3 görüşme yapma kararı aldıklarını söyledi. Eroğlu, Rum liderle 4 Ağustos, 10 Ağustos ve 31 Ağustos’ta bir araya geleceklerini belirtti.

“ÖZEL TEMSİLCİLERLE DAHA FAZLA İLERLEMENİN YOLLARINI ARAMA”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu süre içinde temsilcilerin de görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Eroğlu, toplantılarını sıklaştıracak temsilcilerin aradaki boşluklarda bir araya gelerek, görüş teatisinde bulunup, mülkiyet konusunda daha fazla ilerlemenin yollarını arama gayreti içinde olacağını kaydetti.

“ŞU ANDA TAVİZDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, gazetecilerin sorusu üzerine üzerine, mülkiyet konusunda 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum tarafının sunduğu önerileri, AİHM kararlarıyla daha da zenginleştirerek, yeni bir öneri paketi sunduklarını söyledi.

DİSİ Başkanı Anastasiades’in “Eroğlu mülkiyet konusunda daha tavizkar” yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, Eroğlu, “Şu anda tavizden bahsetmek mümkün değildir. Şu anda bizim görüşlerimiz müzakere masasındadır. Onların görüşleri müzakere masasındadır. Al-ver noktasında henüz değiliz” dedi.

DOĞRUDAN TİCARET TÜZÜĞÜ VE GAZİMAĞUSA LİMANLARI’NIN AÇILMASI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir soru üzerine, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün AB Hukuk Komisyonu’na havale edildiğini belirtti.

Eroğlu, “İnşallah bu komisyondan çıkar. Hukuk Komisyonu’ndan çıkışı biraz zor olacağı görüşü bildirildi bize. Hukuk Komitesi süratle görüşülebilirse, daha süratli mesafe alma imkanı vardır. Ancak uzun tartışmalarla beklemeye alınırsa, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün bu yıl içerisinde geçmesinden bahsetmek mümkün olmaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir başka soruyu yanıtında, AB’nin Mağusa Limanı’nın açılabilmesi için görüşmelerde bulunmak üzere Brüksel’de bir toplantı yapılması daveti alması halinde, bunu kabul edebileceğini söyledi.

1251030cookie-checkRum Kesimi’Ne yeni ‘mülkiyet’ önerisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.