Rum Kesimi’nin Çin hayalkırıklığı

Simerini; “Çinliler Kredi Vermek İçin Doğalgaz İstiyor… Laiki Bank’ın Satışı Görüşülüyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, “Çinliler lafı dolandırmadan, Kıbrıs’a kredi vermek için doğalgaz konularında imtiyazlı muamele talep ettiler” ifadesini kullandı.

Habere göre, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis ve devletleştirilen Laiki Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mihalis Sarris, kredi istemek üzere gittikleri Çin’den, doğalgazda imtiyaz tanınması talebiyle karşılaştı.

Gazete, Silikiotis ve Sarris’in Çinli yetkililere; Laiki Bank’a yatırım yapmaları halinde enerji alanına da otomatikman erişim elde edecekleri, çünkü gerek Kıbrıs’a doğalgaz ithali gerek depolanması ve yurtdışına ihracı için gerekli altyapı ve çalışmalar için Laiki Bank’ın kullanılacağı izahında bulunduklarını yazdı.

Silikiotis’in; Çin ile Laiki Bank’ın tamamının veya büyük bölümünün satışı konusunun da tartışıldığını söylediğine işaret eden gazete, bu perspektifin çok da ümit vaat etmediğini çünkü Çin makamlarının; Laiki’ye yatırım yapsalar bile enerji konularında kendilerine imtiyazlı davranılmasını şart koştuklarını vurguladı.

Gazete Çinlilerle bir görüşme daha yapılacağını, bu kapsamda ya Rum heyetlerin Çin’e veya Çinlilerin Güney’e gideceğini belirten Silikiotis’in, “aşırı beklenti yaratmak istemiyorum ama ihtimaller parçalıdır, olumlu işaretler de vardır” dediğini yazdı.

Neoklis Silikiotis’in, hafta sonu Çin’den bazı evraklar alındığına, bunların müzakere edileceğini söylediğine de işaret edilen haberde, Laiki Bank’ın sermayesinin 1,8 milyar Euro artırılması kapsamında devletleştirildiğinin dün resmen açıklandığını, bankanın 1 milyar 796 milyon 986 bin 439 Euro değerindeki hissesinin artık Rum yönetimine ait olduğunu yazdı.

1541060cookie-checkRum Kesimi’nin Çin hayalkırıklığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.