Ruslar: Bizim gibi siz de sürüleceksiniz!

Rus ordusu 1979 yılında, Kabil’deki komünist parti hükümetine destek için binlerce askerini Afganistan’a yollamış, binlerce asker kaybettikten sonra da bu ülkeden çekilmek zorunda kalmıştı.

The Sunday Telegraph şimdi o dönemde görev yapmış bazı Rus subaylarının gelişmeleri aynen kendilerinin yaşadıklarına benzettiğini aktardı. Rus subaylar, zamanında 100 bin kişilik ve çok iyi teçhizatlı bir Afgan ordusunun kendilerine verdiği desteğe rağmen yenildiklerini, şimdi uluslararası gücün böyle bir desteğe bile sahip olmadığını söyledi.

Gazete, Rus subayların kendi dönemlerinde haşhaş ekiminin yerel bir faaliyetten ibaret olduğunu günümüzde ise dev boyutlu bir mali kaynak oluşturduğuna dikkat çektiklerini de yazdı.

Gazete, ABD’nin müttefiklerinden Afganistan’a daha fazla asker göndermelerini istemesini de bir Rus generalin şöyle değerlendirdiğini aktardı:

“Amerikalılar bir Vietnam’ı daha kabul edemezler, bu yüzden aradan çıkıp, Afganistan’dan biz çekilmedik İngilizler veya Avustralyalılar çekildi, demenin hazırlığını yapıyorlar…”

ÇATIŞMALAR BİTMİYOR

The Independent on Sunday Afganistan’daki çatışmalara yer verdiği haberinde, Taliban’la savaşan İngiliz askerlerinin yoğun direnişle karşı karşıya olduğunu aktardı. Gazete, Ramazan’ın başlamasıyla çatışmaların durulduğunu ancak kimsenin bu durumu kalıcı görmediğini belirtti.

Afganistan’da Taliban’a karşı operasyonlara katılan İngiliz askerlerinin izlenim ve değerlendirmelerini aktaran gazete, Taliban’ın büyük kayıplara rağmen direnişi artan şiddette sürdürdüğünü, İngiliz ordusunun tüm silah üstünlüğüne karşın direnişe son vermede umutlu görünmediğini yazdı.

The Independent on Sunday’e göre, bir İngiliz askerin Afganistan’da girdikleri çatışmaların, Irak’takilerden çok daha şiddetli olduğunu, “üslerinden çatışmayla çıkıp, üstlerine yine çatışarak döndüklerini” söyledi. Bir diğer asker de Birinci Dünya Savaşı’nı andırır biçimde siper savaş verdiklerini belirtti.

Gazete, bazı askerlerin de, muazzam bombardımana karşın İngiliz Hava Kuvvetleri’nin direnişi bastırmada yetersiz kaldığı değerlendirmesini de aktardı.

1137230cookie-checkRuslar: Bizim gibi siz de sürüleceksiniz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.