Rusya, Çin’i müşteri edindi

Haberde şu yorum yapılıyor:

“Anlaşma, Moskova ve Batı arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde Çin ve Rusya arasındaki bağların da güçlendiğine işaret ediyor. Ama Gazprom’un bazı tavizler vermeye zorlandığı da aşikâr. Pekin’de gaz sanayiinin içinden isimler, Gazprom’un uluslararası arenada yalnızlığa itildiği bir dönemde Çin’in daha sıkı pazarlık yapabildiğini söylüyor.”

Independent gazetesi de dünya haberleri sayfasında Rusya ve Çin arasındaki anlaşmaya tam sayfa ayırmış.

Gazete anlaşma için şu ifadeleri kullanıyor:

“10 yıldan uzun bir süre sonunda varılan anlaşma, Ukrayna krizinin başlamasından bu yana Avrupa ile olan ticari bağımlılığını kesip Asya’da daha karlı bir yolculuğa çıkan Putin’e kendisiyle övünmesi için bir sebep verdi. Fakat anlaşma yalnızca ticari değil Ruslar açısından aynı zamanda diplomatik bir darbe. Geleneksel olarak toprak bütünlüğüne sahip çıkan ve ayrılıkçı hareketlere karşı duran Çin, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesine şüpheyle yaklaşmış ve BM Güvenlik Konseyi ile BM Genel Kurulu’nda çekimser kalmıştı.”

Gazete, ‘prensiplere bağlı olmak ve siyasi pragmatizmin’ ayrı tutulduğunu belirtip Çin-Rusya ilişkileri uzmanı Dr. Bobo Lo’nun da şu sözlerine yer veriyor:

“Çin, Rusya’nın Kırım’ı almasından ve Ukrayna’da istikrarı bozmasından memnun değildi. Ama Çin, Rusya’nın Batı ile bozulan ilişkilerinden faydalanıyor. Ukrayna’daki durumdan en çok faydalanan Çin oldu.”

1419400cookie-checkRusya, Çin’i müşteri edindi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.