Rusya yanlıları karakol işgal etti

Donetsk yakınlarındaki Horlivka’da bulunan bir karakola saldıran kalabalık binayı işgal etti.

Ukrayna’nın geçici devlet başkanı Oleksander Turçinov ise Rusya’nın ‘saldırgan’ tutumunu sert bir dille eleştirip ‘ulusal referanduma’ gidilmesine de yeşil ışık yaktı.

Turçinov, protestocuların taleplerinden biri olan ülkenin geleceği için referandum düzenlenmesi Kiev’in “karşı olmadığını” söyledi.

Turçinov, Rusya yanlısı silahlı gruplara işgal ettikleri resmi binaları boşaltmalı için Türkiye saatiyle bugün sabah 08.00’e kadar süre vermiş, aksi halde Kiev hükümetinin güç kullanacağı uyarısında bulunmuştu.

Turçinov ayrıca dünkü açıklamasında, binaların boşaltılmaması halinde “geniş çaplı bir terörle mücadele operasyonu başlatacaklarını” söylemişti.

Ülkenin doğu bölgelerindeki resmi binaları işgal eden eylemciler, ya haklarının genişletilmesi ya da Rusya Federasyonu’nun bir parçası olmak için bölgesel referanduma gidilmesini talep ediyor.

Turniçov ise bu taleplere olumlu yanıt vermeye yanaşmıyor ve ulusal referanduma gidilmesi fikrine destek çıkıyor. Kiev ve Ukraynaca konuşulan bölgeler federal yapıya geçiş düşüncesine karşı çıktığı için ulusal referandumun da sonucunun belirsiz olacağı belirtiliyor.

‘Eşit muamele’Turçinov, “Ulusal referanduma gidilmesine karşı değiliz. Ukrayna halkının çoğunluğunun bölünmez, bağımsız, demokratik ve birleşik bir Ukrayna’ya destek vereceğinden eminim” diye konuştu.

Geçici devlet başkanı Turçinov, Moskova’yı da eleştirip “Bu Ukraynalılar arasındaki bir sorun değil, Rusya Federasyonu’nun ülkemize karşı artık gizli olmayan bir saldırısıdır” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Ukrayna’nın bölünmesinin Rusya’nın çıkarına olmadığını, Moskova’nın tüm vatandaşlarını Kiev hükümeti tarafından eşit muamele görmesini istediğini ifade etti.

Lavrov ayrıca, Rus casusların ülkedeki olayları kışkırttığı iddialarını reddedip CIA başkanı John Brennan’ın Kiev’i ziyaret ettiği yönündeki haberler için ABD’den bir açıklama beklediklerini belirtti.

Bölgeden bildiren muhabirler, Ukrayna’nın doğusundaki halkın Turçinov’un Rusya yanlısı silahlı gruplara karşı orduyu süreceği tehdidini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini ‘kaygıyla beklediklerini’ aktarıyor.

‘Olağanüstü hal yok’Geçici devlet başkanı Turçinov, mecliste yaptığı konuşmada Kiev’in ‘cumhuriyetten federal bir yapıya geçmeye’ ve ‘Ukrayna’nın Rusya konuşan toplumlarına da daha geniş haklar tanınmasına’ açık olması gerektiğini söyledi.

Diğer yandan Moskova hükümeti, Rus casusların Ukrayna’nın doğusundaki olayları kışkırttığı iddialarını yalanladı.

Ukrayna’nın terörle mücadele operasyonlarının başındaki isim Vitali Tsihanok, Kiev’in ülkenin doğusundaki krizi ele alış biçimine yönelik eleştiriler nedeniyle görevinden alındı.

Ukraynalı bir yetkili, hükümetin doğudaki kriz nedeniyle ‘olağanüstü hal ilan etmediğini’, çünkü bu önlemin ‘25 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin askıya alınması’ anlamına gelebileceğini söyledi.

İngiltere de, tırmanan kriz karşısında Avrupa Birliği’nin Rusya’ya ‘yaptırımların artırılması’ konusunda uzlaşı sağlanması çağrısı yaptı.

1195330cookie-checkRusya yanlıları karakol işgal etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.