Rusya’dan, AB’nin Kıbrıs yaklaşımına tepki

Financial Times, Kıbrıs’taki mevduat sahiplerinden vergi alınması önerisini Sovyet dönemindeki uygulamalara benzettiğini aktarıyor. Gazete Medvedev’in, Avrupa Birliği’ne çifte standartlı davranmama çağrısında bulunduğunu kaydediyor. Medvedev, Rusların kara para akladığı iddiaları üzerine Kıbrıs’ın AB tarafından izlemeye alınması halinde diğer off-shore bölgelerinin de denetlenmesi gerektiği mesajını verdi ve “İngiliz Virgin adaları ya da Bahamalar Kıbrıs’tan daha mı iyi” diye sordu.

Independent gazetesi, parlamentonun Salı günü Avrupa Birliği’nin dayattığı koşulları reddetmesinden sonra, Kıbrıslı politikacıların alternatifler bulmak için zamanla yarıştıklarını söylüyor. İktidardaki Demokratik Seferberlik Partisi’nin başkan yardımcısı, ülkeyi iflastan kurtarmak için önlerinde saatler olduğunu söylüyor.

Gazeteye göre Avrupa Birliği, Kıbrıs’ın alternatif önerilerle gelmesine itiraz etmeyecek. Ancak Avrupa Birliği ve IMF Kıbrıs’ın 10 milyar Euro’luk yardımı alabilmesi için 5,8 milyar Euro’yu kendi kaynaklarından bulmasında ısrar ediyor.

Times, Kıbrıs Rum yetkililerin bu parayı Rusya’dan alma peşinde olduğunu savunuyor. Rusların Kıbrıs bankalarında 23 milyar Euro mevduatı olduğu tahmin ediliyor. Rusya daha önce Kıbrıs’a 2,5 milyar Euro kredi sağlamıştı.

1376720cookie-checkRusya’dan, AB’nin Kıbrıs yaklaşımına tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.