Rusya’ya inat Çeçenistan’da ‘Acil Bienali’

“Acil Bianel” Çeçenistan’ın Rusya tarafından işgaline ve ülkede yaşanan sorunlara dikkat çekilmek amacıyla küratör Evelyne Jouanno ve sanatçı Jota Castro tarafından organize edildi.

Jouanna ve Castro, ‘Onlara ekmeğin yanında gülde verin’ ülküsünden esinlenerek hazırladıkları bianelde, kültürel yaşamın da, en temel insan haklarının bir parçası olduğunun altını çizmeyi amaçlıyorlar.

ORİJİNALLERİ ÇEÇENİSTAN’DA
62 Sanatçıdan ikişer eser istendi. Bienal, 23 Şubat 2005’te, Stalin’in 1944’de Çeçenleri sürgüne göndermesinin yıldönümünde  Paris’de başladı.

Eserlerin kopyaları Paris’de ‘Palais du Tokya’ da sergilenirken, eserlerin asılları Grozni’ye gitti. Ve Çeçen Bienali Grozni’de Ulusal Kütüphanede açıldı.

Sergi daha sonra, Çeçen direnişçilerin koruması altında, güvenlik nedeniyle yerleri henüz açıklanamayan, 4 ayrı şehre daha yolculuk yapacak.

GROZNİ’DE İLK DEFA
Bienaller normalde, iki yıllık bir hazırlık süresinde ve genellikle yüzbinlerce dolar harcanarak gerçekleştirilmesine karşın bu defa, üç hafta içinde ve bir aylık bir maaş tutarıyla düzenlendi.

Grozni’de böylece Sidney’den, Berlin’e, Kore’den, İstanbul’a, Moskova’dan San Paola’ya kadar  dünyanın dört köşesine yayılan “bienal” düzenleyen şehirler listesine girmiş olacak .

İlk defa 1895’de Venedik’te başlayan sanat bienalleri son yıllarda sanat dünyasının en önemli odak noktaları haline geldi.

FOTOĞRAF: Jota Castro’nun 2004’de sergilediği “Petrol Utancı” çalışması…

1103450cookie-checkRusya’ya inat Çeçenistan’da ‘Acil Bienali’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.