Saakaşvili yenilgiyi kabul etti

İvanişvili’nin kazanması, Gürcistan’da Sovyet döneminden sonra iktidarın ilk defa demokratik olarak el değiştirmesi anlamına geliyor. İvanişvili, Saakaşvili için “en doğru kararın” istifa etmek olduğunu söyledi.

2003 yılında beri iktidarda olan Saakaşvili gelecek sene yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar iktidarda kalacak.

Daha önce yapılan reformlara göre, Başbakan’ın ve Meclis’ın, Cumhurbaşkanı’ndan daha fazla yetkisi olacak.

Seçimlerin ardından yapılan ilk kamuoyu yoklamaları Gürcistan Rüyası koalisyonunun önde olduğunu gösteriyordu. Bu partinin Meclis’teki 150 sandalyenin 77’sini alması anlamına geliyor.

2003 yılından bu yana iktidarda olan Saakaşvili, Gürcistan Rüyası koalisyonunun çoğunluğu kazandığının açık olduğunu söyledi.

Seçimlerin ardından muhalefet koalisyonunun lideri İvanişvili zafer ilan etmişti.

Oyların sayılan %21’lik kısmında milyarder Bidzina İvanişvili’nin liderliğini yaptığı Gürcistan Rüyası %54, Saakaşvili’nin Birleşik Ulusal Hareket Partisi ise %41’ini almış görünüyordu.

Bu seçimler, 2003’te iktidara gelen Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili için en büyük sınav olarak görülüyordu.

Batı yanlısı ve serbest piyasayı destekleyen Saakaşvili Gürcistan Rüyası koalisyonunun Gürcistan’ı Rusya’nın güdümüne sokacağını söylüyordu.

Rusya ile Gürcistan arasında 2008 yılında kısa süreli bir savaş yaşandığında Saakaşvili iktidardaydı.

Saakaşvili televizyonda yaptığı konuşmada, “ilk sonuçlara göre muhalefet önde gidiyor. Bu durumda hükümeti onlar kurmalı, ve ben de Cumhurbaşkanı olarak bunun için kendilerine yardımcı olacağım” dedi.

Saakaşvili, partisi Birleşik Ulusal Hareket Partisi’nin “muhalif güç” olarak kalacağını ve “ülkenin geleceği için mücadele edeceğini” söyledi.

Gürcistan için dönüm noktasıBBC’nin Tiflis muhabiri Damien McGuinness bunun Gürcistan için tarihi bir an olduğunu ve ülkede demokrasiyi güçlendirdiğini söylüyor.

Gürcistan 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından siyasi çalkantılara sahne olmuştu.

Muhabirimiz, seçim kampanyasının ülkede daha fazla kutuplaşmaya yol açtığını ve sonuçların tartışmalara yol açacağı korkusunun hakim olduğunu söylüyor.

Avrupa güvenlik kurumu OSCE’den seçim gözlemcileri “kutuplaşmaya yol açan seçim kampanyasına rağmen, Gürcistan halkı iradelerini özgürce ifade edebildiler” dedi.

Gürcistan Seçim Kurulu seçim sırasında herhangi ağır bir ihlalle karşılaşmadıklarını söyledi.

Ülke nüfusunun yarısının düzenli bir işi yok. Özellikle yaşlı ve yoksullar daha zor hayat koşulları ile karşı karşıya ve Sovyetler Birliği’ne özlem duyuyorlar.

OSCE seçim sürecinin “temel özgürlüklere saygı duyulduğunu gösterdiğini ve seçim sonuçlarının seçmenlerin tercihini yansıtacağını” söyledi.

Ancak grup seçim kampanyası süresince “muhalif partileri destekleyen kişilere yönelik gözaltıları ve cezaları” kınadı. (BBC)

1359440cookie-checkSaakaşvili yenilgiyi kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.